Päevatoimetaja:
Angelina Täker

OSKA PROGNOOS Eesti energeetikasektor jääb varsti töötajateta

Copy
Energeetika on üks roheinvesteeringute olulisemaid valdkondi.
Energeetika on üks roheinvesteeringute olulisemaid valdkondi. Foto: Sander Ilvest

Eesti elektroenergeetika valdkond seisab silmitsi tõsiste väljakutsetega tööjõu vajaduse osas, kusjuures OSKA prognoosi järgi on peamisteks murekohtadeks töötajate kõrge keskmine vanus ja noorte spetsialistide puudus.

OSKA tööjõuvajaduse prognoos aastateks 2022-2031 viitab, et paljud energeetikavaldkonna spetsialistid lähenevad pensionieale, jättes tühimiku tööturule. Juba praegu on märgata töötajate puudust, mis võib tulevikus veelgi süveneda. Kuigi noored kogu tuleviku personalivajadust energeetikavaldkonnas ära ei kata, tuleb noorte ja ümberõppijate sisenemist sektorisse igal võimalikul moel soodustada.

Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liidu (EETEL) tegevjuhi Kaarel Jänese sõnul on elektrialal tulevikku vaatavate lahenduste väljatöötamine ja rakendamine kriitilise tähtsusega. «Nõudlus kvalifitseeritud tööjõu järele on väga kõrge. Tuleb toetada riigi üleminekut taastuvenergiale ja tagada energiajulgeolek, seda olukorras, kus elektrifitseerimine jätkub tormijooksul. Prognooside kohaselt on valdkonnas järgmise kümne aasta jooksul vaja kaks korda rohkem tehnilise haridusega oskustöölisi, insenere ja tehnolooge, kui meil täna tööturule sisenejaid on,» märkis Jänes.

Tagasi üles