Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Kulla kõrge hind ajab soomlasi müüma ja eestlasi ostma (2)

Copy
Kuigi kõrge hind on pannud paljud kulda müüma, püsib kaupmeeste sõnul Eesti inimeste huvi kulla vastu jätkuvalt suur ja paljud paigutavad kõrgele hinnale vaatamata oma säästud endiselt kulda.
Kuigi kõrge hind on pannud paljud kulda müüma, püsib kaupmeeste sõnul Eesti inimeste huvi kulla vastu jätkuvalt suur ja paljud paigutavad kõrgele hinnale vaatamata oma säästud endiselt kulda. Foto: Uli Deck

Kulla hind on viimastel aastatel rühkinud sirgjooneliselt üles. Kui 2023. aasta jaanuaris maksis unts kulda umbes 1750 eurot, siis praeguseks on hind jõudnud 2230 euroni. Kullaturul tundub olevat aeg, mil iga kulda investeeritud euro muutub kullaks.

Kohati võtavad kullaturu arengud suisa hulluse mõõtmeid. Nii meenutas Tallinna Laenukontor OÜ ja Tallinna Kuld OÜ omanik Henry Kütt tänavust kevadet, mil Hiina Keskpank ostis uljalt kulda kokku. «Hind kerkis iga päev, mistõttu tekkis olukord, et mul polnud mõtet enam kulda müüa, kuna järgmisel päeval oleksin kulda sisse ostnud kallimalt, kui eelmisel päeval müüsin.»

Kulla ja valuutadega kaupleva ettevõtte Tavid blogis avatakse hinnatõusu tagamaid. Hiina Keskpank ongi juba 18 kuud järjest kulda kokku ostnud. Hiinlaste kullavaru on ametlikult ligi 2300 tonni, kuid asjatundjate hinnangul palju suurem. Suur on ka usk kulda: kui Euroopas langes nõudlus kuldmüntide ja -kangide järele 2024. aasta esimeses kvartalis mullusega võrreldes 53 protsenti, siis Hiinas suurenes 67 protsenti.

Märksõnad

Tagasi üles