Kaljulaid: riiklikul investeerimispangandusel ei ole head põhjendust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Peeter Langovits

Kui riik satub majandusraskustesse, peetakse sageli mõistlikuks, et avalik sektor laenab ise ettevõtetele raha ja võtab riskid enda kanda, kuid pikaajaliselt on see suure riskiga tegevus, ütles Euroopa Kontrollikoja liige Kersti Kaljulaid.

Kommenteerides täna Eesti Ekspressis avaldatud uudist, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus on viimasel kümnendil rahastanud ehmatavalt paljusid tegevuse lõpetanud ettevõtteid, ütles Kaljulaid ETV saates «Kahekõne», et tegemist on laiema makromajanduslikuga küsimusega, vahendas ERR Uudised.

Ta selgitas, et kui riik satub majandusraskustesse, tullakse tavaliselt mõttele, et kuna majanduskriisis väheneb ettevõtete võime laenu saada, oleks järelikult parem, kui avalik sektor kui parem laenaja ise kuskilt raha võtaks ja ettevõtetele edasi annaks, sel viisil võimalikud riskid enda kanda võttes.

«Olen täitsa kindel, et see sobib kindlasti väga hästi pankadele, see võib lühiajaliselt aidata ka ettevõtetel hakkama saada, aga pikaajaliselt on see suure riskiga tegevus, millel ei ole väga head põhjendust, ma ei usu riikliku investeerimispanganduse vajalikkusesse, eriti, et kui juba kord on seda teed mindud, siis niisuguseid fonde on väga raske tagasi kokku rullida, kui turuolukord paraneb,» märkis Kaljulaid.

Lisaks jääb see raha tema sõnul konkureerima erarahastusega ja see ei ole õige, eriti praegu, kui on selgunud, et avaliku sektori rahal on samuti hind ja see võib erasektori raha hinnast kallimakski osutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles