Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Eesti Pank: kinnisvarafondide kohal on tumedad pilved (1)

Copy
Eesti Panga ökonomisti Raol Kallase sõnul on kinnisvarafondide kohal tumedad pilved.
Eesti Panga ökonomisti Raol Kallase sõnul on kinnisvarafondide kohal tumedad pilved. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti Panga ökonomist Raol Kallas viskas pilgu kinnisvarafondide maailma, märkides, et karmim rahapoliitika ja madalam äripindade nõudlus Euroopa kommertskinnisvaraturul on vähendanud Euroopa ning ka Eesti kinnisvarafondide puhasväärtust.

Kallase sõnul on kinnisvarasse investeerivad fondid Euroopas laiemalt ning ka Eestis kasvanud kümnekonna aasta jooksul märkimisväärses mahus nii kapitali sissevoolu kui ka kinnisvara väärtuse suurenemise tõttu. Kui teiste Euroopa riikide kinnisvarafondide peamine risk on raha väljavooluga seotud likviidsusrisk, siis Eesti fondid peavad peamiselt silmas pidama refinantseerimisega seotud riske.

«Ärikinnisvaraturu madal tehinguaktiivsus ja varade väärtuse mõningane langus koos intressikulude tõusuga on küll suurendanud olemasolevate laenude refinantseerimisega seotud riski, kuid seni on Eesti kinnisvarafondid sellega üldiselt hästi toime tulnud, sest nende finantsvõimendus on piisavalt madal pidamaks vastu ka senisest suuremale varade väärtuse langusele,» märkis Kallas.

Tagasi üles