Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Õlletootjate kinnitusel kogub Läti piirikaubandus taas hoogu (1)

Copy
Aktsioon «Maksud sõidavad Lätti» Eesti Vabariigi 100. aastapäeval 24. veebruaril 2018 Põhja-Lätis Mazsalacas.
Aktsioon «Maksud sõidavad Lätti» Eesti Vabariigi 100. aastapäeval 24. veebruaril 2018 Põhja-Lätis Mazsalacas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Õlletootjate Liidu kinnitusel on märgata, et maksutõusud on hakanud juba turule oma jälge jätma ning Läti piirikaubandus kogub taas hoogu.

2024. aasta esimese viie kuuga on müüdud Läti piiripoodides ligi 30 protsenti rohkem õlut kui aasta varem samal perioodil. Põhjapiiril ja laevadel müüdi aasta varasemaga võrreldes 20 protsenti vähem õlut.

«Eesti õlleaktsiis on praegu 48 protsenti kõrgem kui Läti aktsiisimäär. Hindade erinevus on suur ja see on fakt. Näiteks kui Eestis on aktsiis ühe õllekohvri pealt koos käibemaksuga 6,70 eurot, siis Lätis on see 4,48 eurot. Seda vahet tajub hästi ka tarbija, sest näeme, et juba viieprotsendiline aktsiisitõus koos teiste maksumuudatustega on mõjutanud tarbijakäitumist. Kogu kodumaine õllemüük on langenud kokku seitse protsenti. Julgeme tootjatega prognoosida, et säärane langustrend ka püsib,» kommenteeris hetkeolukorda Õlletootjate Liidu tegevjuht Peeter Võrk.

Tagasi üles