Stabiilne geenius ehmatas juba USA börsi­investorid ära (1)

Copy
Atentaati Donald Trumpile jäi meenutama kõrvaplaaster, mis on saanud juba meemide allikaks. Kuid vandenõuteoreetikud ei usu midagi, ka ilmselgelt nähtut. Põhjuseks on ka süvavõltsingute muutumine aina ehedamaks.
Atentaati Donald Trumpile jäi meenutama kõrvaplaaster, mis on saanud juba meemide allikaks. Kuid vandenõuteoreetikud ei usu midagi, ka ilmselgelt nähtut. Põhjuseks on ka süvavõltsingute muutumine aina ehedamaks. Foto: Evelyn Hockstein

Kolmapäev oli USA börsil mõnevõrra märgiline – selle aasta suurimad tõusjad ehk tehnoloogia- ja telekommunikatsioon­­i-­­

aktsiad said kõvasti rappida.

Nvidia aktsia hind kukkus päevaga 6,6 protsenti, Apple’i oma 2,5 protsenti, Meta 5,7, Amazon 2,6, Tesla 3,1 ja Google 1,6 protsenti. Selge on, et investorid võtsid kasumit, kuid segasem on börsi pealispinna all toimuv. Toimub aga palju.

Äsja algas kvartalitulemuste avaldamise hooaeg, mil ettevõtted raporteerivad, kui hästi-halvasti neil on läinud ja mida nad prognoosivad käimasolevaks kvartaliks või ka pikemaks ajaks. Analüütikud korrigeerivad prognoose ja aktsiasoovitusi. Investorid reageerivad sellele, mängides mõningal määral portfelle ringi. Ei midagi erilist.

Samas aga püütakse mõistatada, mis faasis majandus on; kas tuleb pehme või valus maandumine või on käsil lihtsalt üldine mandumine, ning mida teevad intressid – kui teevad. On ju ootus, et USA Föderaalreserv langetab intresse, ent samas on majandus üllatavalt tugev, mis vajadust kärbeteks vähendab.

Ja muidugi ei saa mööda minna sellest, mida korraldavad USA president Joe Biden ja sellesse ametisse tagasi ihkav Donald Trump.

Tagasi üles