Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Eamets: keskpank arvab, inimesed ise on kallite laenude jätkamises süüdi (1)

Copy
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Tairo Lutter / Postimees

Bigbanki peaökonomist Raul Eamets ütles, et Euroopa Keskpanga otsus täna intressimäärad muutmata jätta ei tulnud turgudele üllatusena. Selles, et laenamine kallis püsib, olla aga süüdi tööinimesed, kes palka juurde tahavad. Allpool kommentaar täismahus.

Täna avaldatud Euroopa Keskpanga otsus intresse mitte alandada ei tulnud turgudele üllatusena. Inflatsiooninumbrid on küll tulnud allapoole, juunis oli inflatsioon 2,5 protsenti, aga eesmärgiks seatud 2-protsendisest inflatsioonist ollakse siiski veel kaugel. Karta on, et inflatsiooninumbreid hoiab kõrgemal kui 2 protsenti jätkuv palgakasv. Paraku on viimased agregeeritud andmed pärit märtsist ja siis oli euroala palgakasv 5,8 protsenti, tänaseks on see kindlasti allapoole tulnud, sest suuremad kollektiivlepingud on selleks korraks ilmselt sõlmitud. Küll aga võib eeldada, et palgakasv tervikuna on kiirem kui hinnakasv.

Kui inflatsioon sügisel ei lange, siis ilmselt ei tule tänavu ka rohkem intressilangetusi, aga prognoosin, et vähemalt üht langetust me ikkagi aasta lõpus näeme. See on kindlasti vähem, kui turud käesoleva aasta alguses lootsid. Siis arvasid prognoosijad, et euribor võiks aasta lõpuks jõuda 3 protsendini. Praegu tundub selline väljavaade pigem vähetõenäoline. Hea, kui euribor langeks 3,25 protsendini, aga sedagi ei pruugi juhtuda.

Märksõnad

Tagasi üles