Päevatoimetaja:
Angelina Täker

ÜLLATAV STATISTIKA Noored on hakanud seni popilt ja tasuvalt alalt kaduma

Copy
Programmeerimine
Programmeerimine Foto: Fotis Fotopoulos / Unsplash

Statistikaameti tööturu kiirstatistika näitab, et viimase pooleteise aasta jooksul on nii info ja side tegevusalal laiemalt kui ka kitsamalt programmeerimise valdkonnas töötavaid 20—29-aastaseid noori jäänud vähemaks. Kui varasematel aastatel kasvas programmeerimise valdkond just noorte arvelt, on viimase aasta jooksul nende arv seal vähenenud.

Info ja side tegevusala on viimasel aastakümnel olnud näitajate põhjal Eesti tööturu musterlaps: kõige kõrgemad palgad, töötajate arvu kasv ka keset kriise, tööandjate väitel kõige suurem haritud tööjõu puudus ning suurimad kasvuambitsioonid.

Töötamise registri andmed näitavad, et viimase pooleteise aasta jooksul on töökohtade arv info ja side tegevusalal aga märkimisväärselt langenud. Selle aasta juuni seisuga on seal registreeritud ligikaudu 36 000 töötajat. Neist rohkem kui pooled (22 000) on registreeritud programmeerimise, konsultatsioonide jms tegevuste all. Aastatel 2019–2023 loodi info ja side tegevusalal just programmeerimise, konsultatsioonide jms tegevuste valdkonnas kõige enam uusi töökohti – 7700. Viimase aasta jooksul on sealt 600 töökohta uuesti aga kadunud. Teistes valdkondades on muutused olnud väiksemad, kuid langus on viimase aasta jooksul toimunud peaaegu kõigis.

Tagasi üles