Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Leedu ja Poola sõlmisid lepingu maismaal kulgeva elektriühenduse rajamiseks

Copy
Elektrikaabli paigaldamine.
Elektrikaabli paigaldamine. Foto: Aivar Aotäht

Leedu ja Poola põhivõrguettevõtted Litgrid ja PSE allkirjastasid koostöölepingu elektriühenduse Harmony Link ehitamiseks mööda maismaad. 2030. aastaks valmiv vahelduvvoolu elektriühendus tugevdab Balti riikide varustuskindlust ning aitab hoida siinse elektrisüsteemi sagedust, kirjutab ERR.

Pühapäeval, 14. juulil allkirjastatud lepe sätestab PSE ja Litgridi koostöö üldised alused projekti Harmony Link elluviimiseks. See hõlmab uue kaheahelalise 220-kilovoldise (kV) vahelduvvooluühenduse ehitamist Poolas asuva Ełk Bisi ja Leedus Gižai lähedale ehitatava uue alajaama vahel ning kahe uue alajaama ehitamist võrguühenduse trassile Poolasse Norki ja Wigrysse. Poolas juba olemasolevat 220 kV elektriliini Ostrołęka ja Ełk Bisi vahel uuendatakse selle võimsuse suurendamiseks, teatas Litgrid pressiteate vahendusel.

Eesti põhivõrguettevõtte Elering esindaja ütles, et Harmony Linki uus lahendus ehk maismaaühenduse rajamine on hea kogu Baltikumile, sealhulgas ka Eestile mitmest aspektist vaadates.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

13. novembril 2023 kirjutas Postimees, et Leedu ja Poola vahele võib Baltimaade elektrivõrkude ülejäänud Euroopaga sünkroniseerimise projekti raames tulla plaanitud veealuse Harmony Linki kaabli asemel maismaakaabel, kinnitas neli allikat BNSile.

Alternatiiv tähendaks elektriühenduse loomist enne 2030. aastat ja oleks palju odavam, kuid nõuaks poliitilist kokkulepet Vilniuse ja Varssavi vahel ja Euroopa Komisjoni heakskiitu.

Tagasi üles