Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Leedu teeb kõik välisinvesteeringute riiki toomiseks, Eesti komberdab omaenda loodud bürokraatias (4)

Copy
Leedu jaoks on Rheinmetalli investeering ülioluline, kuna see aitab kaasa riigi kaitsevõimele ning loob juurde sadu uusi töökohti. 
Leedu jaoks on Rheinmetalli investeering ülioluline, kuna see aitab kaasa riigi kaitsevõimele ning loob juurde sadu uusi töökohti. Foto: Daniel Karmann/ dpa/ Scanpix

Leedu sõlmis Saksamaa sõjatööstushiiu Rhein­metalliga lepingu Leetu laskemoonatehase ehita­miseks. Leedu nimetas tehase riiklikult tähtsaks projektiks, Eestis peavad kaitsetööstusettevõtted aga maadlema bürokraatiaga.

Leedu majandus- ja innovatsiooniminister Aušrinė Armonaitė ütles, et Rheinmetalli tehase rajamine Leetu on oluline riigi kaitse- ja julgeolekule, sest tagab relvade ja laskemoona kättesaadavuse, kuna laskemoona toodetakse Leedus. «Enam kui 180 miljoni euro suuruse investeeringuga loob tehas vähemalt 150 töökohta,» lisas Armonaitė.

Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liidu nõukogu liige ja kaitsetööstusettevõtte ­DefSecIntel tegevjuht Jaanus Tamm ütles mais riigikogule, et kaitsetööstussektorist võiks saada uus Eesti edulugu, kuid paraku takistab seda bürokraatia.

Tamm väitis, et Eestis kaitsetööstusvaldkonna tehase käivitamine võtaks aega kolm aastat. «Aga neid asju on vaja kohe. Meie lahendus on, et toodame mujal. Me toodame Ukrainas, mis on okei, kuna me panustame sinna,» kirjeldas Tamm ja lisas, et tehase ehitamine on lihtsam nii Soomes kui ka Lätis.

Tagasi üles