Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Gaasi hind Euroopas kukub: Eesti Gaas langetas hinda, Alexela ootab trendi

Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Euroopas veebruari lõpust saadik kerkinud maagaasi hinnad hakkasid juulis Hollandi gaasiturul TTF langema. Energeetikaeksperdi Marko Alliksoni sõnul jõuab hinnalangus Eesti kodutarbijani siis, kui see osutub püsivaks, kirjutab ERR.

Euroopa maagaasi hinnad on pärast veebruari lõpus alanud ülesliikumist hakanud juulikuus langema. Senimaani oli Hollandi gaasibörsil megavatt-tunni hind kõige kõrgem selle aasta juuni alguses – 36,243 eurot. Selle nädala kolmapäeval oli maagaasi hind Euroopa turul 30,784 eurot megavatt-tunni eest, mis on viimase seitsme nädala madalaim tase.

Eesti gaasimüüjad pole aga hinnalangetusega seni kiirustanud. Pärast eilset ERRi lugu teatas täna Eesti Gaas, et langetab augustis klientidele müüdava gaasi hinda. Uus hind saab olema juuli hinnast 11 protsenti madalam ehk 52,5 senti kuupmeetri eest.

Gaasi hinna langemine Hollandi turul tähendab Alliksoni sõnul ka hinna alanemist Eesti kodutarbijale.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Alexela juhatuse esimees Kalvi Nõu ütles eile ERRile, et hinna langetamiseks oodatakse trendi kinnistumist. Aga mida see tähendab?

Postimees küsisi Kalvi Nõult, millal Eesti tarbija gaasi hinnalangust näeb. «Gaasi hinna muutustest teavitatakse kliente ette vähemalt 30 päeva. See tähendab, et hiljemalt juulikuu lõpus selgub, mis saab muutuvas paketis olema septembrikuu hind,» vastas Nõu.

«Kui turg vahepeal ei pööra tõusule, siis tuleb hind septembris madalam kui juulis ja augustis,» lisas ta.

Tagasi üles