Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Koolitaja: Eesti ei tohi Ukraina ülesehitamisel õiget hetke maha magada

Anu-Mall Naarits aitab ukrainlastel kohaneda neile võõrate äritavadega. 
Anu-Mall Naarits aitab ukrainlastel kohaneda neile võõrate äritavadega. Foto: Sander Ilvest

Suur ja meist sugugi mitte kaugel asuv Ukraina pakub sõjalise koostöö kõrval suurepäraseid võimalusi ka majandusele.

Kuidas viia kokku Eesti ja Ukraina ettevõtjad? Millised probleemid tulenevad erinevast ärikultuurist? Kuidas võidelda korruptsiooniga ja kuidas selgitada ausa äri eeliseid? Kas sõdivas riigis on turvaline tehast avada? Ja kuidas saada osa võimalustest, mida pakub hävitatu ülesehitamine?

Nendele küsimustele aitab vastuseid leida Visionest Institute’i tegevjuht Anu-Mall Naarits, kes koolitab Eestis ja Ukrainas väikese ja keskmise suurusega ettevõtete töötajaid, et nad oskaksid paremini koostööd teha. Kuna ukrainlastel on lääne inimestest erinevad arusaamad, kuidas äri ajada, tuleb neile muu hulgas õpetada rahvusvaheliste ettevõtetega suhtlemist.

Kui erinev see arusaam on?

Koolitusprogrammist käib meil läbi ikka üks ja sama jutt: täida oma lubadused, sul ei ole eriti võimalik tähtaegadega venitada. Ja luba ainult seda, mida teha suudad.

Ukraina eksportijate hulgas on levinud suhtumine, et teie ostke seda, mida meie müüme. Aga Eesti ja ka teiste riikide eksport on edukas tänu sellele, et müüakse seda, mida mujal vajatakse.

Ja veel – kuula, mida klienti vajab, tule talle vastu, mitte ära pommita teda kirjadega. Tuleb teineteist kuulata ja asju arutada. Eriti majanduslikult keerulises olukorras või ka sõja ajal tundub vahel, et tuleb teisi survestada stiilis «kuidas te aru ei saa, et meil on sõda, palun ostke nüüd».

Tagasi üles