Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Britid said just uue valitsuse: vaata, mida nad Eestiga võrreldes teistmoodi teevad

Copy
Suurbritannia uus rahandusminister Rachel Reeves külastas esmaspäeval Londoni elamuehitusprojekti Oval Village, kus vastas ka ajakirjanike küsimustele.
Suurbritannia uus rahandusminister Rachel Reeves külastas esmaspäeval Londoni elamuehitusprojekti Oval Village, kus vastas ka ajakirjanike küsimustele. Foto: Lucy North

Pärast Margaret Thatcheri tagasiastumist Suurbri­tannia peaministri kohalt 1990. aastal on brittide majandus liikunud nii, et konservatiivide võimul­oleku ajal on majandus pigem kiratsenud, kuid leiboristide ajal õitsenud.

Viimaste aastakümnete edukaim valitsusjuht oli Tony Blair, kelle kümme aastat kestnud võimuloleku ajal kasvas majandus 40 kvartalit järjest, minnes langusesse alles 2008. aasta teises kvartalis, mil arenenud majandused olid juba finantskriisi küüsis.

Järgnevad 16 aastat, millest enamiku ajast olid võimul toorid, olid saareriigile kõike muud kui stabiilsed. 14 aastat võimul olnud konservatiivide poliitikat defineerisid kasinuspoliitika ja Brexit ning katastroofiline maksude alandamine, mis päädis peaministri vahetusega kaks aastat tagasi, tõi kaasa sissetulekute stagneerumise, elustandardi alanemise ja investeeringute kokkukuivamise.

Mõttekoja Resolution Foundation hinnangul kasvas sisemajanduse kogutoodang elaniku kohta aastatel 2007–2023 kokku vaid 4,3 protsenti; sellele eelnenud 16 aasta jooksul aga 46 protsenti. Mõttekoja hinnangul oli see ajajärk aeglaseima kasvuga alates 1826. aastast.

Tagasi üles