Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Soomlastel probleem: sõbrad tahavad elektriautot laadida (2)

Copy
Elektriautode arvu kasv toob endaga kaasa muutused ka meie käitumiskultuuris.
Elektriautode arvu kasv toob endaga kaasa muutused ka meie käitumiskultuuris. Foto: DAVID MCNEW / La Nacion / ZUMA / Scanpix

Elektriautode jätkuv populaarsus toob endaga kaasa mitte ainult uusi tehnoloogilisi lahendusi, vaid ka uusi sotsiaalseid tavasid ja küsimusi. Üks peamisi dilemmasid, millega paljud elektriautode omanikud silmitsi seisavad, on seotud laadimisetiketiga – kas on sobilik küsida külaskäigul majaperemehelt elektrit, et oma sõidukit laadida?

Helsingin Sanomat tõi lugejate ette loo, kus noorpaar sugulase juurde kohvi jooma minnes küsis esimese asjana võimalust autot laadida. Sama teema kerkis ka esile, kui üks Stockholmi lahkuv paar jättis oma auto tuttava eramu hoovi ja ühendas auto pikendusjuhtmega reisi ajaks laadima. Sellised olukorrad panevad küsima, kas on normaalne elektriautoga külla tulles peremehelt elektrit küsida.

«Etikett peegeldab ühiskonda ja vastupidi ning elektriautode etikett on üks paljudest uutest asjadest, mida viimastel aastatel ja aastakümnetel on tulnud õppida,» rääkis filosoofiadoktor Mirva Saukkola. Uute tehnoloogiatega, nagu mobiiltelefonid ja sotsiaalmeedia, on tulnud uued käitumisreeglid ja samamoodi on elektriautode kasutuselevõtuga tekkinud vajadus uue etiketi järele.

Tagasi üles