Moody's võib alandada Eesti reitingut

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody's hoiatas täna, et võib Eesti riigi välisvaluutas ja kohalikus vääringus võlakirjade reitingut tulevikus A1 tasemelt langetada.


«Tänase otsuse peamine põhjus on globaalse ja kohaliku makrokeskkonna järsk halvenemine, mis on eriti rängalt mõjutanud Balti riike,» kommenteeris agentuuri vanemanalüütik Kenneth Orchard, kirjutas aripaev.ee. «Šoki suurus ja ulatus paneb muretsema, kas Eesti majandusmudel pole mitte tõsiselt kahjustatud, õõnestades pikaajalise kasvu väljavaateid ja valitsuse finantspositsiooni tugevust,» jätkas ta.

Agentuur leiab, et Eesti valitsus on tänu madalale võlakoormale küll heas positsioonis, et langusega toime tulla, kuid laenude osas on Eesti positsioon teiste A1 reitinguga riikidega võrreldes nõrgenenud.

Moody's prognoosib, et Eesti majanduslangus saab olema pikk ja sügav. Jooksevkonto defitsiit väheneb reitinguagentuuri prognooside kohaselt tänavu tõenäoliselt allapoole 10 protsendi taset, mis aga tähendab majanduses märkimisväärset kohanemist, mis mõjutab tugevalt tööhõivet, investeeringuid ja valitsuse tulusid.

Ka ootab Moody's Eesti finantstugevuse halvenemist, sest valitsus on sunnitud majandus turgutamiseks fiskaalpoliitikat lõdvendama. Vaatamata plaanitavatele kärbetele prognoosib Moody's Eestile suurt eelarvepuudujääki, sest majanduslangus kärbib eelarve tulusid. Lisaks väheneb likviidsus ning kasvab netovõlg.

Moody's tõdeb, et majanduslanguse põhjustatud varade väärtuse vähenemise tõttu võib valitsus olla sunnitud toetama finantssektorit. Kuigi pangandussektor on välisfirmade kontrolli all võib valitsus sarnaselt teiste riikidega olla sunnitud toetama kohalikke finantsinstitutsioone rahasüstidega.

Moody's ei välista ka võimalust, et riigil tuleb toetada välispankasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles