Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Riigi aktsiisitulu väheneb, põhjuseks laovarud ja inimeste tervislik käitumine (1)

Copy
Ministeeriumi hinnangul on tubakatoodete turg käesoleval aastal püsinud languse kursil ning kasvupotentsiaali ministeeriumi hinnangul ei paista.
Ministeeriumi hinnangul on tubakatoodete turg käesoleval aastal püsinud languse kursil ning kasvupotentsiaali ministeeriumi hinnangul ei paista. Foto: Neil Hall, EPA

Rahandusministeeriumi ülevaatest selgus, et maikuus oli aktsiisitulude laekumisel seni suurim langus. Põhjuseks oli nii aktsiisikaupade varude realiseerimine kui tarbijate tervislikumad eluviisid.

Maikuu aktsiiside tasumist mõjutas suurel määral aktsiisikaupade varude realiseerimine. Sellest tulenevalt oli mais tasumistel seni suurim langus, selgus ministeeriumi koostatud ülevaatest. Seni on tasumisi mõjutanud alkoholivarude kasutuselevõtt, kuid mais lisandus ka diislikütuse varude tarbimisse lubamine.

Alkoholiliikidest varuti nii lahjat kui kanget alkoholi, millest seni on alles veel kanget alkoholi. Varude maht oli aasta lõpus oodatust oluliselt suurem ning nende realiseerimine aina pikeneb, seega ka suvekuudel on veel kange alkoholi varud tasumisi mõjutamas. Varud kõrvale jättes on alkoholi puhul näha, et aktsiisimäära tõstmine on osalt ka deklareerimisi kahandanud. Alkoholiaktsiisi laekus mais 21,3 miljonit eurot, mis on 7,7 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Tagasi üles