Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Ministeeriumi promotud lahendus võib kümned tuhanded inimesed sotsiaalsetest tagatistest ilma jätta (2)

Copy
Ettevõtluskonto kaudu tehakse kuus tehinguid umbes 4 miljoni euro ulatuses ja maksutulu laekus ettevõtluskontodelt mullu umbes 7,7 miljonit.
Ettevõtluskonto kaudu tehakse kuus tehinguid umbes 4 miljoni euro ulatuses ja maksutulu laekus ettevõtluskontodelt mullu umbes 7,7 miljonit. Foto: IMAGO/Guido Schiefer/Scanpix

Ettevõtluskonto on esmapilgul mugav võimalus tegeleda põhitöö kõrvalt ettevõtlusega, kuna siis ei pea tegelema mingi bürokraatiaga, maksud võetakse laekunud arvetelt maha automaatselt, puuduvad kulud raamatupidamisele jne. Kuid enne konto avamist tasub teada, et ettevõtluskonto alt tegutsedes on tunduvalt suurem maksukoormus kui ka oht kaotada teatud sotsiaalsed tagatised.

Ettevõtluskonto võimaluse loomisega soovis riik lahendada olukorda, kus tuhanded inimesed tegelevad mikroettevõtlusega oma põhitegevuse kõrvalt, osutades teenust peaasjalikult eraisikutele, kuid keegi selle pealt makse ei maksnud. Sestap töötas Rahandusministeerium välja ettevõtluskonto lahenduse, kus kõik käib automaatselt.

Praegu saab ettevõtluskontot avada vaid LHV Pangas ja süsteem on iseenesest väga lihtne. LHV Pank teatab Maksu- ja Tolliametile ettevõtluskonto avanud inimese andmed ja kui ettevõtluskontole laekub raha, siis broneerib LHV Pank sellest summast kohe ka maksu. Hetkel on ettevõtluskontodele, kus aastane tulu jääb alla 25 000 euro, maksumäär 20 protsenti, tuluvahemikus 25 000 – 40 000 eurot on maksumääraks 40 protsenti. Kuid valitsus kiitis äsja heaks ettevõtluskonto muudatused, millega saab 2025. aastast 20 protsendist maksumäära kasutada kuni 40 000 eurose aastatulu puhul.

Tagasi üles