Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Oluline muudatus: kõikidel uutel autodel Euroopa Liidus peab olema automaatne kiirusepiiraja (16)

Copy
Autod maanteel. Pilt on illustratiivne.
Autod maanteel. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Kõik uued Euroopa Liidus müüdavad autod peavad alates 7. juulist olema varustatud automaatse kiirusepiirajaga, kirjutab Briti ajaleht Daily Mail.

Tegemist on tehnoloogiaga, mis suudab auto kiirust automaatselt piirata juhul, kui juht lubatud sõidukiirust ületab. ISA-tehnoloogia (Intelligent Speed Assistance) kasutab GPS-satelliitnavigatsiooni ning suudab kaamerate abil tuvastada liiklusmärgid.

Enne kui ISA auto kiirust vähendab, hoiatab süsteem autojuhti, et ta ise kiiruse alla võtaks. Selleks tuleb juhile hoiatus ekraanile ning rool hakkab õrnalt vibreerima. Lisaks kõlab lühike helisignaal.

Kui juht hoiatusi eirab, võtab süsteem ise kiiruse alla, vähendades mootori võimsust – pidureid tehnoloogia ei kasuta.

Muudatuse võttis vastu Euroopa Parlament 2019. aastal ning selle eesmärk on suurendada liiklusohutust. Muudatus ei puuduta neid autosid, mis on juba liikluses, nii et neile ISA süsteemi paigaldama ei pea.

Ehkki muudatus kehtib praegu vaid Euroopa Liidus, mõjutab see ka Suurbritanniat, Norrat, Šveitsi ja teisi Euroopa riike, sest ka sinna müüdud autodel võib olla peal olla kiirusabi tehnoloogia. Tõsi, erinevalt ELi riikidest pole selle kasutamine kohustuslik, nii et seal saab ISA välja lülitada.

Tagasi üles