Eesti Pank: pange ennast valmis, aasta teises pooles saab hinnatõus jälle hoo sisse

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Rasmus Kattai hinnangul aasta teisel poolel inflatsioon mõnevõrra kiireneb, sest energiahinnad kerkivad hooajalistel põhjustel ning toidutoormete kallinemine jõuab järk-järgult toidukaupade jaehindadesse.
Rasmus Kattai hinnangul aasta teisel poolel inflatsioon mõnevõrra kiireneb, sest energiahinnad kerkivad hooajalistel põhjustel ning toidutoormete kallinemine jõuab järk-järgult toidukaupade jaehindadesse. Foto: Eesti Pank

Hinnatõusu kiirus, mis veel tänavu jaanuaris oli 5 protsenti, alanes aasta esimesel poolel kuust kuusse pidevalt, seda valdavalt tänu energia odavnemisele. Juunikuine hinnatõus oli viimase kolme aasta kõige aeglasem, kuid aasta teisel poolel inflatsioon ilmselt mõnevõrra kiireneb.

«Aastataguse ajaga võrreldes odavnesid tarbijakorvis enim gaas ja lennupiletid, mõlemad umbes kümnendiku. Märgatavalt on langenud puu- ja köögiviljade, ent ka majutusteenuste hind, panustades sellega samuti inflatsiooni aeglustumisse,» kommenteeris Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai.

Suurem osa tarbijakorvi sisust on aastaga siiski kallinenud ning teenused on peamine kululiik, mis on ostukorvi hinda kasvatanud. Kõige kiiremini on tõusnud transpordi, meditsiiniteenuste ja pakettreiside, aga ka erinevate iluteenuste hind. Peamist rolli mängib teenuste hinnakujunduses palgakulude kasv, mis on püsinud küllaltki jõuline.

Tagasi üles