Reformierakond tõi võimalikuks kärpekohaks tulumaksuvaba miinimumi vähendamise (32)

PM Majandus
Uuendatud 4. juuli 2024, 16:40
Copy
Erakondade lipud.
Erakondade lipud. Foto: Madis Veltman

Peaminister Kaja Kallas (RE) rääkis valitsuse pressikonverentsil, et Reformierakond on varem välja käinud idee vähendada tulumaksuvaba miinimumi, kuid see pole valitsuspartneritelt toetust leidnud, kirjutab ERR.

«Mis puudutab tulumaksuvaba miinimumi teemat, siis me pole seda üldse käsitlenud,» lausus välisminister Margus Tsahkna (E200). Ta lisas, et valitsus peab vaatama seda, kuidas vähemkindlustatud inimesed hakkama saavad.

Praegu on tulumaksuvaba miinimumi piir 654 eurot, vanaduspensionieas inimese jaoks 776 eurot kuus. Mis tasemeni Reformierakond tulumaksuvaba miinimumi kärpida soovis, pressikonverentsil välja ei öeldud. Postimees esitas erakondlastele sellekohase küsimuse ning kui vastused laekuvad, avaldame siin.

Uuest aastast kerkib ka tulumaks 20% pealt 22% peale. Reformierakonna kava järgi kaoks aga pragune astmeline tulumaks (nn maksuküür) ning ühtlane maksuvaba tulu hakkaks kehtima kõikidele palgasaajatele.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) rääkis, et tulumaksuvaba miinimumi vähendamine eeldab maksuküüru.

«Kui me arutasime maksuküüru kaotamist, siis oli see selle osa. Üks oli alampalga tõstmine ja teine oli tulumaksuvaba miinimumi tõstmine. See ettepanek eeldaks, et peaksime maksuküüruga tagasi pöörduma.»

Kuidas praegu teadaolevate ettepanekute järgi uuel aastal inimeste palk kujunema hakkab, saab vaadata Postimehe maksukalkulaatorist. Praegu saab miinimumpalka teeniv inimene, kellel on kogumispensioni II sammas, kuus kätte 763,18 eurot, peale uue aasta nn maksuküürureformi ja tulumaksutõusu 770,6 eurot. Kui tulumaksuvaba miinimumi ei eksisteeriks, saaks miinimumpalka teeniv inimene uuel aastal uue 22-protsendise tulumaksumääraga kätte vaid ca 608 eurot ehk ta kaotaks netopalgas tervelt 20%.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Pöördudes Reformierakonna poole kommenteeris Erkki Keldo, et tulumaksuvaba miinimumi vähendamine oli vana valitsuse üks võimalikest kärpekohtadest, ent uuel valitsusel seda plaani ei ole.

Tagasi üles