Advokaadibüroo: pankrottide arv on hüppeliselt kasvanud

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Pankrotistunud ettevõtetes on piltilkult öeldes põlenud nii investorite, omanike kui ka klientide raha.
Pankrotistunud ettevõtetes on piltilkult öeldes põlenud nii investorite, omanike kui ka klientide raha. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS / SCANPIX

Raskused majanduses on endaga kaasa toonud ka pankrottide arvu hüppelise kasvu, võrreldes eelmise aastaga ( 18 protsenti), samas kui eelmise majanduskriisi tasemele jäi pankrottide arv pea poole võrra alla.

Advokaadibüroo COBALT koostatud viimase 12 kuu ülevaatest selgus, et kõige suurema löögi on saanud ehitus, kus pankrotistunud on 304 ettevõtet, tööstus (30) ja kaubandus (25). Seejuures tööstusettevõtetest olid samuti mitmed seotud ehitusega.

«Reeglina on selliste pankrottide mõju lai – pandiga tagamata võlausaldajatel enamasti suurt midagi tagasi saada ei õnnestu ja ka pandipidajad ei saa oma nõudeid täies ulatuses rahuldatud. Lisaks on makseraskuste taga peitunud juhtkonnapoolsed kuritarvitused ning algatatud on mitu kriminaalmenetlust (nt Eurora Solutions). Saneerimismenetlusi algatati vaadeldaval perioodil 11 ettevõtte suhtes, millest suurem osa puudutas tööstussektorit. Ainus saneerimist alustanud ettevõte, kes üsna kiiresti siiski pankrotti läks, oli samuti ehitussektorist (EVIKON Ehitus),» kommenteeris COBALTi valdkonnajuht Annika Peetsalu.

Tagasi üles