Taylor Swift võib ohtu seada intressi­langetused

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Pealtvaatajad 21. juunil minemas Taylor Swifti kontserdile Londonis Wimbledoni staadionil. Analüütikute arvates lükkub Suurbritannia keskpanga prognoositav septembris tulema pidav intressilangetus Swifti kontsertite mõju tõttu kaugemale.
Pealtvaatajad 21. juunil minemas Taylor Swifti kontserdile Londonis Wimbledoni staadionil. Analüütikute arvates lükkub Suurbritannia keskpanga prognoositav septembris tulema pidav intressilangetus Swifti kontsertite mõju tõttu kaugemale. Foto: Vuk Valcic

Rootsi inflatsioon, mis oli aeglustunud juba üle aasta, hakkas maikuus ootamatult taas kiirenema ja andis tagasilöögi sealsele keskpangale (Riksbank), kes oli juba alustanud intressimäärade langetamist.

Juuni alguses teatas Rootsi statistikaamet, et nn alusinflatsioon, kus pole arvesse võetud energiahindu ja intressimäärade tõusu, kerkis mais aastatagusega võrreldes kolme protsendini, mis oli suurem kui analüütikute prognoositud mediaan 2,6 protsenti ning ka keskpanga enda prognoositud 2,9 protsenti.

Hinnatõusu ootamatu kiirenemise põhjus oli mõnevõrra üllatav. Nimelt andis mai keskel Stockholmis kolm kontserti Taylor Swift, kelle fännid ujutasid kuningriigi pealinna üle.

Tagasi üles