Hotellid ja restoranid ootavad uuelt valitsuselt käibemaksutõusule piduri tõmbamist

PM Majandus
Copy
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

Hotellide ja Restoranide Liit saatis täna koalitsiooniläbirääkimistel osalejatele pöördumise, milles kutsub uut valitsust vaatama üle eelmisel aastal vastu võetud majutuse käibemaksu otsust, mis tõstab 1. jaanuarist 2025 majutusasutuste senise üheksaprotsendilise käibemaksu 13 protsendile.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) juhatuse esimehe Ain Käpa sõnul on turism oluline osa Eesti majandusest ning seetõttu on tähtis teha maksurahu ja säilitada sektorile kehtiv maksumäär. «Turismisektor pole seni taastunud Covid-19 ega Venemaa agressiooni mõjudest,» nentis Käpp.

Majutusteenus on turismi põhilisi komponente ja suurim ekspordiartikkel – sealjuures moodustas turismiteenuste eksport 2023. aastal Eesti koguekspordist 6,3 protsenti, kuid veel aastal 2019 oli see näitaja 10 protsenti. Käpp lisas, et turism on oluline ka riigi julgeoleku seisukohast, tagades tööhõive ja piirkondliku arengu. «Ent veelgi olulisem on see, et iga välisriigi esindaja külastus aitab kaasa meie riigiga positiivse emotsionaalse sideme loomisele, mis on võimalikes keerulistes olukordades poliitiliselt kindlasti abiks,» ütles Käpp.

EHRL juhib oma pöördumises poliitikute tähelepanu järgmistele asjaoludele:

  • Käibemaksumäära muudatuse taga oli riigi kalkulatsioon, et muudatus toob riigieelarvesse lisaks 12 miljoni eurot. EHRL pole aga selle prognoosiga nõus, sest selle eelduseks olnud sektori taastumist pole toimunud.
  • 2023. aastal laekus majutussektorist käibemaksu 2,6 miljonit eurot. Ka see näitab, et 12 miljoni prognoos on ülimalt optimistlik. Prognoos, et käibemaksutõusu saaks lisada müügihindadesse, on ebatõenäoline – hindu saab tõsta vaid nõudluse kasvul, kuid see ei ole veel taastunud (välisturistide ööbimiste tase 2023 vs. 2019 on -23 protsenti).
  • Käibemaksu tõus raskendab niigi keerulises olukorras sektori konkurentsivõimet ja samas on ohuks varimajanduse suurenemisele. Majutus ja toitlustus on turismiekspordi olulisemad komponendid, juba praegu on toitlustuse käibemaksumäär Eestis võrreldes Euroopa keskmisega väga kõrge, ületades enamiku riikide maksumäära kaks korda. Majutuse käibemaks on praeguse üheksa protsendi juures Euroopa keskmine. Tõstes seda 13 protsendi juurde, kuulume väheste kõrgemalt maksustatud riikide hulka.
  • Majutussektor on väga tööjõumahukas sektor, meie panus riigieelarvesse on oluline ennekõike tööjõumaksude tõttu. EHRLi hinnangul toob käibemaksutõus ettevõtetele paratamatult kaasa koondamised ja riigile tööjõumaksude laekumise vähenemise: prognoosi järgi langeb sektoris hõivatud inimeste arv 10 protsenti, mis vähendab tööjõumakse ligi viie miljoni euro ulatuses ja toob riigile lisakulu (töötuhüvitised) ca viie miljoni euro ulatuses.
Tagasi üles