Ettevõtjad: ümbrikupalgast võidab ainult ebaaus tööandja (1)

PM Majandus
Copy
Sularaha ümbrikus. Pilt on illustratiivne.
Sularaha ümbrikus. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Koolilõpetamised tähistavad hooajatööde algust ning paljud noored suunduvad CVd näpus tööotsingutele, et suvel lisaraha teenida. Ausatele ettevõtjatele valmistab aga pahameelt, et endiselt leidub turul konkurente, kes maksavad eelise saamiseks noortele ümbrikupalka ehk ei tasu palgalt õiglaselt kõiki makse.

Noori töötajaid ootab eelkõige toitlustus- ja turismisektor, kus ettevõtted vajavad kiirel ajal abikäsi.

«Enne tööle asumist tuleks kontrollida tööandja tausta, milleks saab kasutada avalikke andmebaase, tavapärast otsingumootorit või küsida sõpradelt, vanematelt ja tuttavatelt ettevõtte kohta,» ütles maksu- ja tolliameti tulumaksu osakonna tööjõumaksude riskijuht Marc Mälter.

Noorte tööotsijate vaeva vähendamiseks töötas suvepealinn Pärnu eelmisel aastal välja märgise «Maksud makstud!», mille eesmärk on suurendada külastajate ja töövõtjate usaldust turismiteenuste pakkujate vastu. Märgisega liitunud Wasa hotelli tegevjuhi Indrek Ilvese sõnul on nõudlus hooajatöötajate järele ka tänavu suvel suur. «Suured hotellid kindlasti ümbrikupalka ei maksa, kuid väiksemates ettevõtetes võib see probleemiks olla. Positiivne on see, et noorte teadlikkus on päris hea – nad on kursis põhiliste asjadega, mis peavad töölepingus olema, ning eeldavad, et maksude maksmisega probleeme pole,» ütles ta.

Samas tuleb Ilvese sõnul ka ette juhtumeid, kus noor valib teise tööandja, kes pakub tasumata jäänud maksude arvelt kõrgemat palka. «Oleme olnud ka olukorras, kus töötaja läheb suve hakul ära ja tuleb sügisel meie juurde tagasi,» kirjeldas ta. Noortel soovitab ta samuti uurida ettevõtte kohta ja usaldada esmamuljet.

«Aus tööandja suhtub noortesse viisakalt, asjalikult ja lugupidavalt. Kui värbaja suhtumine tundub olevat kehv, siis tasuks turul veel ringi vaadata. Tuleb ka arvestada, et kui tööandja ei ole maksude osas korrektne, siis ei pruugi ta ka teistest kokkulepetest edaspidi kinni pidada,» lisas ta.

Kannatab töötaja, ettevõtluskeskkond ja kogu riik

Pärnu asuva hotellirestorani Villa Wesset peakokk ja ettevõtja Mart Kukk värbab suveks juurde ligi 50 inimest. «Meil on päris palju püsitöötajaid, kes käivadki suvel meie juures tööl,» ütles ta. Samas on kogu sektoris eelneva kogemusega töötajaid keeruline leida ning teenindussektoris raskendab olukorda ümbrikupalga maksmine. Näiteks kirjeldab Kukk olukorda, kus uue inimesega oli juba kokkulepe tehtud, kuid teine ettevõtte tegi ümbrikupalga tõttu parema pakkumise. «Tundes turuolukorra vastu huvi, uurisin, milline pakkumine tehti. Siis selgus, et kõrgemat palka pakuti nii, et miinimumpalk laekus kontole ja ülejäänud summa tuli muud moodi,» ütles ta.

«Töötaja kaotab hüvedes, pensionis, turvatundes ehk tema elu tehakse ettevõtte majandusliku heaolu arvelt keerulisemaks.»

Ümbrikupalga probleem on ettevõtja vaates mitmetahuline: kannatada saab töötaja, ettevõtluskeskkond ning riik laiemalt. «Mõeldakse küll, et kolm kuud mustalt töötada pole midagi, aga me kõik ju tahame, et päästeamet tuleks kutsumise peale kohale ja teed oleksid korras. See kõik tuleb maksurahast,» rääkis Kukk.

Ta rõhutas, et ümbrikupalgast võidab ainult ebaaus ettevõtja. «Töötaja kaotab hüvedes, pensionis, turvatundes ehk tema elu tehakse ettevõtte majandusliku heaolu arvelt keerulisemaks. Samuti kahjustab see konkurentsiolukorda – mina maksan ausalt makse ja seetõttu on minu palgafond ümbrikupalga maksjatest märkimisväärselt suurem,» ütles ta.

Töötajad on ümbrikupalgast väsinud

Kukk toob positiivsena välja, et inimesed tulevad sihilikult ausaid tööandjaid otsima, sest nad on ümbrikupalgast väsinud. «Pole ebatavaline, et mustalt palka saades laekub n-ö «ametlik osa» ehk sageli miinimumpalk õigel ajal ning ülejäänud palga maksmisega venitatakse. Töötaja peab ise käima mangumas, et saada kogu lubatud palk kätte. Lisaks on ümbrikupalga saajatel oluliselt keerulisem pangast laenu võtta,» ütles ta.

Noorte teadlikkus on Kuke sõnul muutunud küll paremaks, kuid finantsteadmised ei ole siiski kiita. «Noored ei tea, kas nad on pensionifondiga liitunud või mida tähendab maksuvaba tulu avaldus. Seejuures on kutsekoolide õpilased teadlikumad, neid valmistatakse töötamiseks rohkem ette. Sama info võiks jõuda ka gümnaasiumiõpilasteni,» ütles ta.

Maksuamet: probleemide korral võib töötaja hätta jääda

Maksu- ja tolliameti riskijuhi sõnul saab kõik saab alguse töölepingu olemasolust, mis tuleb kasuks eelkõige juhul, kui tööandja peaks oma kohustusi rikkuma, ent niisamuti aitab töölepingu sõlmimine vältida ümbrikupalga maksmist ja sellest tulenevaid kahjusid.

«Juhul kui palka makstakse mustalt, võib ümbrikupalga saaja jääda ilma haigus-, koondamis- ja töötuhüvitistest, tulevikus ka suuremast pensionist. Lisaks on oluline meeles pidada, et ümbrikupalga saaja on töövaidluste korral alati nõrgemal positsioonil. Näiteks kui tekib olukord, kus tööandja kokkulepitud tasu ei maksa, on ametliku lepinguta seda hiljem keeruline välja nõuda,» ütles Mälter.

Samuti on oluline kontrollida, kas ettevõte on kandnud töötaja MTA töötamise registrisse. Töötamise registrisse kandmise kohta saadab MTA noorele automaatse teavituse ning seda on võimalik kontrollida ka ise MTA e-keskkonnas.

Tagasi üles