Uusküla: kehva nõudluse kartuses toodetakse Eestis üha vähem (1)

PM Majandus
Copy
Tarbimine on vähenenud juba pea kaks aastat järjest. Pilt on illustreeriv.
Tarbimine on vähenenud juba pea kaks aastat järjest. Pilt on illustreeriv. Foto: Mati Määrits

Inimesed viivad raha poe asemel panka, kuid tarbimise vähenemisega kaasneb probleem, et kehva nõudluse tõttu ei kasva ka tootmine, kirjutas Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.

Raha on jätkuvalt vähe ning seda ei kiputa poodi viima. Tarbimise kohanemine on üle majandustsükli tavapäraselt väga aeglane. Sissetulekute langedes jätkatakse tarbimist eelmiste kuude ja aastate harjumusena ning ka sissetulekute kasvades ei viida raha kiirelt poodi, vaid hoitakse end tagasi ja säästetakse. Nii on tarbimisel sageli majandustsükleid tasandav mõju ja nii on ta praegu ka Eestis.

Tarbimise tasemega pole samas sisemajanduse kogutoodangu (SKT) suhtes midagi valesti. Võrreldes 2019. aasta lõpuga on SKT protsendi võrra kõrgem ja tarbimine nelja protsendi võrra kõrgem. See tähendab, et tarbimine on hoidmas SKT taset üleval ja pered on jätkanud tarbimist, kuigi sissetulekud langesid. Tiputasemelt 2022. aasta esimese kvartaliga võrreldes oli maikuune tarbimine jaekaubanduses ilma mootorsõidukeid arvestamata 13,3 protsenti väiksem. See on samas suurusjärgus, kui palju on langenud vabalt kasutatav tulu ehk see, mis jääb alles peale eluks vajalike kulude tegemist. Seega pole tarbimine praegu võrreldes majandustsükliga liiga kõrge ega liiga madal.

Ka hoiuste tasemega ei ole SKT suhtes midagi valesti. Kuigi hoiused on kasvanud, siis nende väärtus on märkimisväärselt kahanenud, kui võrrelda nende ostujõudu eelnenud tiputasemega.

Näiteks 2021. aasta oktoobris, mil võeti välja pensioniraha, oli hoiuste tase lausa 17,6 protsenti kõrgem. Hoiuste tase ostujõus on aga tagasi 2020. aasta alguses, kui koroona tõttu hakkasid hoiused kasvama. Ehk siis hoiused on tagasi samuti ajas, mil SKT oli praegusega sarnane.

Majanduses toimub praegu allakäigutsükkel. Näitlikult kasvatavad põllumehed kartulit juuksuritele ja juuksurid lõikavad põllumeeste juukseid. Kui põllumehed saavad kehva saagi, siis on toodang väiksem nii põllumajanduses kui teenuste sektoris.

Kui põllumehed ootavad kehva nõudlust, siis pannakse vähem kartuleid maha ning sama moodi vallandub negatiivne tsükkel. See ongi meil valesti, et piltlikult öeldes põllumehed ootavad nõrka nõudlust ning seetõttu panevad vähe kartuleid maha ja osad juuksurid on oma salongi juba üldse kinni pannud. Vaja on ootust, et kaupadel ja teenustel on nõudlust ning see omakorda kasvatab tootmist ja loob töökohti.

Tarbijate kindlustunnet ja tarbimist tõstaks praegusel ajal kaks asja. Üks on selge muutus majandustsüklis. Majandus peaks paar kvartalit kasvama kas investeeringute või tugeva eelarvelise toetuse või ekspordi najal. Kuigi palgad on kasvanud, siis see üksi ei anna veel tuleviku osas kindlust. Töötlevas tööstuses on jätkuvalt kuni viiendik inimesi alakoormatud. Väga selgelt saavad need inimesed aru, et ettevõtted peavad oma tööd reorganiseerima ja töötajatest loobuma, kui nõudlus ei taastu. Sama on teeninduses, sest turiste on jätkuvalt väga vähe. Reorganiseerimata või nõudluse taastumiseta ei ole nendel ettevõtetel tulevikus elujõudu.

Teine asi, mida kodumajapidamised ootavad, on intressimäära langus ja kinnisvara ostujõu paranemine. Kuigi intressimäärad on veidi langenud, siis pole see veel jõudnud laenumaksetesse ning see langus on marginaalne võrreldes toimunud tõusuga.

Kinnisvaras toimub väga vähe tehinguid ning nõudlus uute laenude järgi on madal. Ka kinnisvaralaenud on oluline viis tarbimist toetada. Lisaks teeb kinnisvara ostmise vähem huvitavaks kõrge intressimäär ja ka see pole kinnisvara hindades selgelt kajastunud ning on vähendamas ostujõudu ja kindlust tegutseda.

Tagasi üles