USAs odavnesid kaubad mais viimase kuue kuu kiireimas tempos

Erkki Erilaid
Copy
Föderaalreservi hoone Washingtonis.
Föderaalreservi hoone Washingtonis. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

USA aastane inflatsioon mais siiski aprilliga võrreldes ei muutnud, kuna viimase kuue kuu suurima kaupade hinnalanguse taandas ära teenuste hinnatõus. Siiski toovad ekspertide hinnangul reedel avaldatud näitajad Föderaalreservi lähemale intresside kärpimise alustamisele.

Kaubandusministeeriumi reedene aruanne näitas ka, et tarbijakulutused kasvasid eelmisel kuul vaid vähesel määral. Baasinflatsioon, millest on kõikuvamate hindadega energia ja toit välja arvatud, tõusis samuti viimase kuue kuu aeglasemas tempos, 2,6 protsenti. See suurendab optimismi, et USA keskpank suudab teoks teha majanduse jaoks väga ihaldatud «pehme maandumise», kus inflatsioon jahtub ilma majanduslanguse ja tööpuuduse järsu tõusuta, kirjutas Reuters.

Isiklike tarbimiskulutuste hinnaindeks kasvas kuuga vaid 0,1 protsenti, mis on tunduvalt vähem kui aprillis, mil kuine indeksi muutus ulatus 0,3 protsendini. Suured hinnalangused toimusid USAs peamiselt vabaajakaupade, sõidukite ning sisustuse ja kauakestvate kodukaupade arvestuses.

Tagasi üles