Graafik Täna päeval saab elektrit üle hulga aja taas poolmuidu

PM Majandus
Copy
Elektriarvesti. Pilt on illustratiivne.
Elektriarvesti. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas langeb elektri keskmine börsihind täna reedega võrreldes 11,6 protsenti, 76,55 eurole megavatt-tunnist. Kell 12–17 maksab elekter aga tunduvalt vähem kui üks sent kilovatt-tunni kohta.

Kõige odavam on elekter kell 15–16, mil megavatt-tunni hind langeb 0,01 euroga miinusesse. Hinnalanguse põhjuseks on see, et täna toodetakse eelnenud päevadest märkimisväärselt enam tuuleenergiat ja ka päikeseparkide toodangut jõuab päevasel ajal elektriturule küllaga.

Lätis ja Leedus maksab elekter sama palju kui Eestis, Soomes on aga isegi elektri keskmine päevahind alla nulli, täpsemalt –0,73 eurot megavatt-tunnist. Börsihind kerkib laupäeval Soomes üle nulli vaid kahel tunnil, kella 22st südaööni. Nord Pool süsteemi päeva kõige kallim hind on jätkuvalt Poolas, kus elekter maksab keskmiselt 96,84 eurot megavatt-tunnist.

Eesti hinnapiirkonnas kujunes maikuu keskmiseks hinnaks 75,04 eurot megavatt-tunnist, 14,5 protsenti rohkem kui 2023. aasta samal ajal, mil kuu keskmine hind oli 65,56 eurot megavatt-tunnist. Võrreldes aprilliga tõusis hind ligi neljandiku võrra.

Tagasi üles