IMF kiitis heaks uue 2,2 miljardi dollari suuruse väljamakse Ukrainale

Copy
IMFi tegevjuht Kristalina Georgieva.
IMFi tegevjuht Kristalina Georgieva. Foto: Olivier Hoslet

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) direktorite nõukogu kiitis reedel heaks uue 2,2 miljardi dollari suuruse väljamakse Ukrainale laiendatud rahastamisprogrammi (EFF) raames.

IMFi avalduse järgi kasutatakse seda raha Ukraina eelarve toetamiseks. Ukraina on saanud 48-kuulise laenukokkuleppega nüüdseks umbes 7,6 miljardit dollarit.

«Sõjale vaatamata on makromajanduslik ja finantsstabiilsus säilinud nii Ukraina võimude oskusliku poliitikakujunduse kui ka olulise välistoetuse kaudu,» ütles IMFi tegevjuht Kristalina Georgieva avalduses. «Ukraina majandus on endiselt vastupidav, peegeldades kodumajapidamiste ja firmade jätkuvat kohanemisvõimet.»

IMF märkis samas, et Ukraina majandus on olnud selle aasta esimeses kvartalis arvatust vastupidavam, kuid hoiatas, et tulevik on varem prognoositust vähem positiivne. «Väljavaade ülejäänud aastaks ja 2025. aastaks on halvenenud, suuresti laastavate rünnakute tõttu Ukraina energiataristule ja ebakindlusele Venemaa sõja pikkuse suhtes,» lisas IMF.

IMFi uue prognoosi järgi peaks Ukraina majandus kasvama sel aastal 2,5–3,5 protsenti ning suurenema 2025. aastal 5,5 protsendini. «Üldiselt on väljavaade endiselt erakordselt ebakindel,» teatas IMF.

Tagasi üles