Ekspert: kinnisvaraturul on tekkinud kuhjunud nõudlus

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viimased paar aastat kestnud paigalseis kinnisvaraturul on tekitanud kuhjunud nõudluse ja kaua edasi lükatud koduostud proovitakse ellu viia. 1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul saab seda järeldada nii maaklerite tagasiside kui pankade üha rohkem välja antavate kodulaenude põhjal.

«Küsimus ei ole praegu selles, kas me oleme täpselt põhjas, vaid kui kiiresti siit välja tuleme ja millisele tasemele välja jõuame,» leidis Vahter, kelle hinnangul on inimesed oma otsuseid nii kaua edasi lükanud, et nüüd on paljud tehinguni jõudmas.

1Partneri juhi sõnul võib paari aasta pärast 2024. aastasse tagasi vaadates näha seda kui hetke, kus Tallinnas kinnisvaraturul olid kümnendi parimad ostuvõimalused – pangad andsid laenu, hinnad polnud tõusnud ja valikut oli veel mõõnajärgselt palju. «Eks sellest, millal täpselt tõus algas, saadakse aru alles tagantjärele. Ostja jaoks nii-öelda põhja ära tabamine on omamoodi loterii, kuid kindel on see, et praeguselt tasemelt olulisel määral allapoole minekuks eeltingimusi ei ole, sest uute projektide sisendhinnad on juba tõusnud,» leidis Vahter.

Tagasi üles