Buumerite pulgakommid – sobivad väärtpaberid pensionäridele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Pensionealised ja -eelikutest investorid on kahevahel: ühest küljest ei taheta aktsiaturgude tõusust ilma jääda, teisalt aga on aktsiaturgudel ka märkimisväärne risk.
Pensionealised ja -eelikutest investorid on kahevahel: ühest küljest ei taheta aktsiaturgude tõusust ilma jääda, teisalt aga on aktsiaturgudel ka märkimisväärne risk. Foto: IMAGO/Wolfgang Maria Weber

Kõik investeerimisõpikud soovitavad vanemaealistel investoritel aktsiainvesteeringutest eemalduda ning hoida pensioniks mõeldud sääste vähem riskantsetes võlakirjades, muudes intressitoodetes või isegi rahas.

The Wall Street Journal kirjutas eelmisel nädalal, et viimastel aastatel on tulnud turule börsil kaubeldavad fondid (ETF), mis järgivad aktsiaturgude tõuse, aga samal ajal pakuvad kaitset languse vastu. Selliste fondide portfellid on kombinatsioon aktsiatest ja indeksifondide tuletisväärtpaberitest.

Seesuguseid fonde on kahesuguse strateegiaga. Ühed pakuvad lisaks aktsiaturu tõusule lisapreemiat, aga neile on seatud tootluse ülempiir, reeglina kaheksa kuni kümme protsenti.

Teise strateegiaga fondid kasutavad tuletisväärtpabereid, kaitstes investoreid turulanguse eest. Mõned neist reklaamivad, et nende pakutav kaitse on koguni sada protsenti.

Tagasi üles