Potentsiaaliga tehisaruaktsiad ehk Nvidia pole ainus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kui Tim Cook 10. juunil Apple’i tehisaruplaane tutvustas, oli investorite esimene reaktsioon kahtlev, päev hiljem hakkas aktsia hind rallima.
Kui Tim Cook 10. juunil Apple’i tehisaruplaane tutvustas, oli investorite esimene reaktsioon kahtlev, päev hiljem hakkas aktsia hind rallima. Foto: Jeff Chiu/Scanpix

Tehisarubuumi säravaima raketi Nvidia aktsia tegi jaanipäeva paiku tõsise korrektsiooni, kaotades kolme päevaga 13 protsenti oma väärtusest.

Ehkki Nvidia eelmise aasta käive kasvas aastatagusega võrreldes peadpööritavad 262 protsenti ja kasum 629 protsenti ning alanud kvartali käibekasvuks prognoosivad analüütikud 110 protsenti, on võrreldes varasema kvartaliga näha käibekasvu aeglustumist. Viimased neli kvartalit on käibekasvud olnud vastavalt 88, 34, 22 ja 18 protsenti.

Nvidia aktsia hind on teinud ülisuure tõusu, mistõttu on seda hakatud võrdlema eelmise sajandi üheksakümnendate aastate lõpu internetimulliga.

Mitte keegi ei tea, kas eelmisel nädalal oli Nvidia aktsia hinnatipp ja ees ootab pigem kestev langus või tõus jätkub, aga on selge, et tehisaru arenduse peaaegu monopoolsel riistvaraarendajal väga suurt tõusuruumi enam ei olla ei tohiks.

Tagasi üles