Fondijuht selgitab: kas ja millal valida mitu pensionifondi korraga? (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luminori pensionide fondijuht Vahur Madisson.
Luminori pensionide fondijuht Vahur Madisson. Foto: Remo Tõnismäe

Suurem osa pensionifondidesse investeerivatest inimestest paigutab oma varad vaid ühte fondi korraga ning paljudele on suureks üllatuseks tõsiasi, et tegelikult saab erinevaid fonde omavahel ka kombineerida. Luminori pensionifondide fondijuht Vahur Madisson selgitab, miks sellist investeerimisvõimalust kasutada ja toob välja tähelepanekud, mida silmas pidada.

«Mitmesse pensionifondi investeerimine on tõepoolest võimalik ning igaühel on võimalus valida üks või mitu fondi sõltuvalt oma soovidest, vajadustest ja eesmärkidest,» sõnas Madisson. «Siiski tuleb meeles pidada, et II ja III samba puhul võivad pakutavad võimalused ja lahendused üksteisest erineda.»

Kuna II pensionisamba sissemakseid peetakse kinni töötasust, siis jooksvaid sissemakseid saab teha ainult ühte pensionifondi ehk n-ö aktiivsesse fondi. Kui aga inimesel on fondi osakuid juba kogunenud, on võimalik neid paigutada erinevatesse fondidesse ning luua omale sobilik portfell. III samba puhul on võimalused paindlikumad, sest sissemaksed on vabatahtlikud ja püsimaksekorralduse saab teha korraga mitmesse pensionifondi. Nii saab iga investor vastava summa ise määrata, varasid paigutada ja vajadusel fonde vahetada.

Tagasi üles