Päevatoimetaja:
Sander Silm

Euroopa Komisjon: kuus riiki ei ole veel valmis euroalaga ühinema (1)

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Euroopa Komisjoni kolmapäeval avaldatud aruande kohaselt ei vasta Bulgaaria, Tšehhi, Ungari, Poola, Rumeenia ja Rootsi kõigile euroalaga ühinemise kriteeriumidele.

Bulgaaria on ainus riik, mis täidab aruande kohaselt kõiki kriteeriume peale ühe ning kus siseriiklikke õigusakte võib pidada majandus- ja rahaliidu eeskirjadega kooskõlas olevaks. Aruanne põhineb lähenemiskriteeriumidel ehk nn Maastrichti kriteeriumidel, mis on sätestatud Euroopa Liidu toimimise lepingu artikli 140 lõikes 1 ning mille hulka kuuluvad hinnastabiilsus, riigi rahanduse usaldusväärsus, vahetuskursi stabiilsus ja pikaajaliste intressimäärade lähenemine.

Aruandes tehtud järelduste kohaselt täidab Rootsi hinnastabiilsuse kriteeriumi. Bulgaaria ja Rootsi täidavad riigi rahanduse kriteeriumi ning Tšehhi peaks selle täitmiseni jõudma lähiajal. Bulgaaria, Tšehhi ja Rootsi täidavad pikaajalise intressimäära kriteeriumi. Bulgaaria täidab vahetuskursi kriteeriumi. Ükski teine liikmesriik ei ole vahetuskursimehhanismi liige. Enne euroalaga ühinemist tuleb mehhanismis osaleda ilma tõsiste pingeteta vähemalt kaks aastat.

Tagasi üles