Päevatoimetaja:
Sander Silm

KAS MIDAGI ON TULEKUL? Euroopa relvatootjate aktsiad kukuvad

Copy
Leonardo toodab laia valikut lennundustehnikat, sealhulgas koptereid, lennukeid ning mehitamata õhusõidukeid. Leonardo on tuntud oma helikopterite, näiteks AgustaWestland, poolest.
Leonardo toodab laia valikut lennundustehnikat, sealhulgas koptereid, lennukeid ning mehitamata õhusõidukeid. Leonardo on tuntud oma helikopterite, näiteks AgustaWestland, poolest. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / Scanpix

Euroopa kaitsetööstusettevõte aktsiad on pärast Ukraina sõja algust liikunud püstloodis ning relvatootjaid raporteerivad järjest suurematest tellimustest. Viimasel kuul on aga võtnud aktsiate hinnad suuna alla. Kas tegemist on pelgalt turukorrektsiooniga või millegi enamaga, näitab aeg.

Euroopa üks tuntumaid kaitsetööstuse ettevõtteid on Saksamaa tehnoloogiakontsern Rheinmetall AG, mis teatab pidevalt kas idasuunalisest laienemisest või uutest tellimustest. Nii sai ettevõtte ajaloo suurima tellimuse, kui Saksamaa plaanib hankida 8,5 miljardi euro väärtuses suurtükimoona. Tarned algavad 2025. aasta alguses ning hõlmavad igat tüüpi 155 mm suurtükimürske. Lisaks Saksamaa armeele toimetatakse moona ka Ukrainale, Eestile, Taanile ja Hollandile. Kuna Rheinmetallil ei jätku töökäsi, hakkab ettevõte palkama töötajaid tuhandeid töökohti koondanud autoosade firmast Continental.

Ettevõtte aktsia hind on alates Ukraina sõja algusest kuuekordistunud, kuid viimase kuu jooksul on tulnud tagasilöök, mil ettevõtte aktsia on kukkunud 6 protsendi võrra. Ja seda vaatamata suurepärastele uudistele ettevõtte investorite jaoks.

Tagasi üles