Päevatoimetaja:
Angelina Täker

IMFi soovitus Eestile: riigirahanduse kordategemiseks tuleb koostada otsustav tegevuskava (4)

Sularaha lugemine Eesti Pangas. Pilt on illustratiivne.
Sularaha lugemine Eesti Pangas. Pilt on illustratiivne. Foto: LIIS TREIMANN / Scanpix

Majandusolude paranedes tuleks valitsusel astuda otsustavaid samme tasakaalus eelarve saavutamiseks ning planeerida vahendeid struktuurireformide tegemiseks ja majanduse tootlikkuse suurendamiseks, soovitab Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) täna avaldatud artikkel IV lõppraportis, kus käsitletakse Eesti majandust.

Eesti majanduse konkurentsivõime on viimastel aastatel halvenenud ja sellest on andnud tunnistust Eesti eksportijate väiksem turuosa. Viimaste kriiside armid on kahandanud ka majanduse kasvupotentsiaali. Selleks, et toetada Eesti majanduse konkurentsivõime taastumist, soovitab IMF valitsusele koostada otsustav tegevuskava, mille põhjal liikuda eelarvetasakaalu taastamise suunas ning samuti planeerida vahendeid struktuurireformideks ja majanduse tootlikkuse suurendamiseks.

IMFi hinnangul ei saa Eesti majanduse probleeme lahendada edasiste riigieelarvekulutustega, kuna see ei aita taastada konkurentsivõimet välisturgudel. Pigem on tulemus vastupidine: kulusurve, mida riigieelarvest majandusse süstitud stiimul tekitab, võib Eesti konkurentsivõimet rohkem kahjustada ja vähendada võimalust kasvavaid kulusid eelarvest katta. IMFi soovitus on hoida riigi eelarvepoliitika sel aastal neutraalne ning asuda kohe, kui majandus on toibunud, vähendama eelarvepuudujääki nii kulude kärpimise kui ka tulude suurendamisega.

Tagasi üles