Päevatoimetaja:
Sander Silm

Mida teha Tallinki aktsiatega?

Copy
Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt esmaspäeval Tallinki aktsiate vabatahtliku ülevõtmispakkumise asjaolusid selgitamas. 
Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt esmaspäeval Tallinki aktsiate vabatahtliku ülevõtmispakkumise asjaolusid selgitamas. Foto: Sander Ilvest

Kogu oma peaaegu kahekümneaastase börsiajaloo vältel pole Tallinki suuromanik Infortar praktiliselt mitte kunagi olnud rahul laevafirma aktsia hinnaga.

Juba 2017. aastal ütles Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt Äripäeva küsimise peale, et rahul ei saa olla.

«Kui päris aus olla, siis Tallinki aktsia on alati olnud natuke alahinnatud,» vastas ta.

Viimastel aastatel on Infor­tar hinnanud Tallinki aktsia raamatupidamislikku väärtust üle ühe euro. Infortar kirjutas eelmise aasta majandusaruandes, et ettevõtte juhtkonna hinnangul Tallinki raamatupidamisväärtuse ja õiglase väärtuse vahel olulist erinevust ei olnud.

Seetõttu tuligi paljudele finantsspetsialistidele ja investoritele üllatusena, kui suuromanik teatas esmaspäeval Tallinki aktsiate vabatahtlikust ülevõtmispakkumisest hinnaga 55 senti väärtpaber. Pakkumiseelsel päeval oli Tallinki aktsia hind 74,3 senti, aga selles hinnas olid ka dividendid kuus senti aktsia kohta.

Eile oli Tallinki dividendiõigust omavate aktsionäride nimekirja fikseerimise päev, alates sellest kolmapäevast soetatud aktsiate omanikel enam õigusi dividendidele ei ole.

Kuna juba pikemat aega on Tallinki aktsionäride hulgas üsna palju neid, kes on panustanud sellele, et ühel päeval teeb Infortar kõikidele Tallinki aktsionäridele ülevõtmispakkumise, siis esmaspäeval tehtud pakkumishind selle 26-protsendilise negatiivse preemiaga pani nii mõnedki investorid vanduma.

Kuid miks siis Infortar tegi pakkumise hinnaga, mis nende arvates on poole odavam kui väärtpaberi õiglane väärtus?

Hanchmidt põhjendas pakkumist võimaluse loomisega investeerimispositsioonidest lahkuda soovivatele välisinvestoritele.

«Tallinna börsil on Tallinki aktsiate päevakäibed nii väikesed, et fondidel kuluks aastaid sellises tempos aktsiatest lahtisaamiseks. Seetõttu me pakume neile võimalust aktsiatest lahti saada. Miks me peaks neile paremat hinda maksma?» selgitas Hanschmidt esmaspäeval pressikonverentsil.

Tagasi üles