Päevatoimetaja:
Sander Silm

JOKK-skeem: riigiasutus tellib 1 euro­sendi eest kahepäevase koolituse (10)

Copy
Kahesendine: ametnike tõlgenduses peaks selle raha eest Eestis nii mõndagi saama.
Kahesendine: ametnike tõlgenduses peaks selle raha eest Eestis nii mõndagi saama. Foto: Elmo Riig

Kui tihtilugu tekib riigi­hangete puhul küsimus, miks rahva raha eest nii kalleid asju tellitakse, siis nüüd tõusis tüli hoopis sellest, et Tervise Arengu Instituudi (TAI) riigihanke võitis firma, kes pakkus konverentsiteenust 1 sendi eest. Riigihangete vaidluskomisjoni (VAKO) läinud ettevõtjad said vaidlemise peale krõbeda advokaadiarve. Ametnikud ütlevad, et kõik on nii, nagu peab.

TAI tahtis leida konverentsikorraldajaid. Konverentsiplaani tal polnudki, idee oli sõlmida raamleping kolme pakkujaga, et siis tulevikus saada üks kahepäevane konverents Tallinnas ja üks kahepäevane konverents kuskil mujal. Selle aasta märtsikuus avaldatud hange oli koostatud sääraselt, et Tallinna summa andis 30 protsenti kaalutluspunktidest, väljaspool Tallinna toimuv aga 70 protsenti.

Selle tulemusena pääsesid TAI raamhankesse Reisieksperdi AS, Live Agentuur OÜ ning Soulteam OÜ.

Asja muutis kurioosseks see, et Reisieksperdi AS võitis hanke nõnda, et pakkus esimese osa hinnaks 4000 eurot ja teiseks 1 eurosendi. TAI rahvas esitas veel lisaküsimuse, et ega siin pole tegu alapakkumisega, aga jäi siis vastustega rahule. Sama küsimus läks teele Live Agentuur OÜ-le, kes pakkus Tallinna konverentsi hinnaks 7000 eurot ja muus paigas toimuva konverentsi tunnihinnaks 9 eurot. Ka siin jäi TAI asjalooga rahule.

Tagasi üles