Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Kurjategijad petavad logistikaplatvormi kaudu välja hiigelsummasid

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Sora Shimazaki / pexels

ERGO kindlustus hoiatab: kelmid on ette võtnud logistikaplatvormid, kaduma läheb koormatäite viisi kaupa. ERGO kindlustus on tegelenud juba kolme juhtumiga, kus kurjategijad on saanud kätte kallid veosed: kaduma läks 200 000-eurone konjakikoorem, 90 000-eurone alumiiniumikoorem ja koormatäis veini.

Petuskeem on järgmine: kurjategijad loovad omale logistikaplatvormi kasutajakonto, kus toimub suhtlus kaubasaatjate ja kaubavedajate vahel. Seal kopeerivad nad endale mõne logistikaettevõtte andmed, loovad omale sarnase nimega ettevõtte libakonto ja teevad platvormil pakkumise mõne kauba veoks. Kui kauba omanik pakkumise vastu võtab ja kõik oma veoandmed petturi libakontole saadab, saavad pätid kauba kätte, mis kaob seejärel seitsme tuule poole.

Kõik ERGO kindlustusse laekunud sarnased juhtumid on toimunud seni üleeuroopalise transpordi ja logistikavõrgustiku platvormi Timocom kaudu. Näiteks laekus ERGO kindlustusse juhtum, kus läks kaduma 200 000 euro suurune konjakikoorem. «Ekspedeerija otsis veebirakenduse kaudu suure koguse konjaki kaubaveoks alltöövõtjat ning sattus petturite otsa, kes said varikontot kasutades kauba kätte ning suunasid kauba petturitele sobivasse kohta. Kahju suurus on 200 000 eurot. Pettus tuli välja, kui hakati uurima kauba liikumist. Selgus, et õige firma ei teadnud sellest kaubast ega veost mitte midagi,» rääkis ERGO ärikliendi kahjude osakonna juht Erko Makienko.

Sarnase skeemi alusel läks kaduma ka alumiiniumikoorem kahjusuurusega 90 000 eurot. ERGO kindlustuse kõneisik kutsub erinevaid logistika veebiplatvorme kasutades üles valvsusele. «Ärge usaldage vedajaid kinnisilmi, vaid tehke topeltkontroll. Veenduge, et suhtlete õige ettevõttega. Kiirel vaatamisel ei erista silm erinevust ettevõtte päriskonto ja libakonto nime vahel. Tihti on libakonto meilis puudu või erinev vaid mõni täht. Seetõttu külastage firma veebilehte ja tehke telefonikõne ettevõttesse, kust kaubaveo tellite. Isegi kui teil on veosekindlustus, on kahjud väga suured ja kauba puudumine võib äri halvata,» rääkis Makienko.

Kolmanda ERGO kindlustusse jõudnud juhtumi kliendiks oli hoopis vedaja ise: ta sai kõne kliendilt, kes oli väidetavalt nende firmalt veo tellinud. Helistaja kirjelduse järgi olevat logistikaettevõte laadinud Hispaaniast peale koorma veinidega ja transportinud need Saksamaale Berliini. Saatelehel seisis tempel firma andmetega, mis oli paraku võltsing. Veinid olid kadunud ja praegu käib nõude kokkupanemine. ERGO klient tegi avalduse politseile ja teavitas, et nende firma identiteeti on Timocomi vedude jagamissüsteemis kuritegelikult kasutatud ning kaup on saatjalt välja petetud.

Kuidas vältida logistikakelmuste ohvriks langemist:

  • Ärge usaldage oma kaupa ilma põhjaliku taustakontrollita kellegi kätte!
  • Veenduge, et suhtlete õige ettevõttega! Ettevõtte nimi ja sümboolika peab olema igas dokumendis, meiliaadressis ja vestluses täht-tähelt õigesti kirjutatud.
  • Tehke topeltkontroll! Helistage ettevõttesse, kust kaubaveo tellite ja külastage tema kodulehte.
Tagasi üles