Baltikumi ettevõtted panustavad tänavu innovatsioonile

BNS
Copy
Eurod
Eurod Foto: Arvo Meeks

SEB poolt Baltikumi ettevõtete seas läbi viidud uuringus selgub, et ettevõtted valmistusid konkurentsivõimeliseks aastaks ja panevad suurt rõhku innovatsioonile – ligikaudu 25 protsenti Eesti, Läti ja Leedu vastanutest märkisid, et nende peamine fookus 2024. aastal on toote- või teenuseinnovatsioon.

Ettevõtted tõid välja, et enim planeeritakse panustada toote ja teenuse arendusse: Eestis 25 protsenti, Lätis 21 protsenti ja Leedus 24 protsenti vastanutest. Samas 18 protsenti Läti ja 20 protsenti Leedu ettevõtetest plaanib automatiseerida tootmis- või haldusprotsesse, teatas SEB.

«Suund automatiseerimise poole peegeldab strateegilist jõupingutust tõhususe suurendamiseks ja tegevuskulude vähendamiseks. Üllataval kombel teatasid võrreldes Läti ja Leeduga tunduvalt vähem Eesti ettevõtteid – 9 protsenti – plaanidest investeerida automatiseerimisse. See viitab võimalikule erinevusele strateegilistes prioriteetides või olemasolevates automatiseerimistasemetes,» kommenteeris SEB ärisegmendi juht Maarja-Maria Aljas.

Teine oluline tegur, mis määrab ettevõtte pikaajalise edu, on investeerimisvõime, kuid ebakindel ärikeskkond on SEB hinnangul toonud kaasa märkimisväärse ebaselguse ettevõtete investeerimisplaanides. Kolmandik vastanutest Lätis ja Leedus ning 40 protsenti Eestis olid ebakindlad, kas nad üldse plaanivad sel aastal oma ettevõttesse investeerida. Ligikaudu veerand vastanutest olid kindlad, et nad ei tee 2024. aastal mingeid investeeringuid, mis on viimaste aastate kõrgeim osakaal.

Investeerimist plaanivatest ettevõtetest enamik kavatseb teha väikesemahulisi investeeringuid, mis jäävad alla 10 000 euro. Kuid Lätis ja Leedus oli ka märkimisväärne arv ettevõtteid, kes plaanisid investeerida rohkem kui 100 000 eurot.

«Uuringu tulemused näitavad selgelt, et konkurentsivõimeliseks jäämiseks panevad Baltikumi ettevõtted rõhku innovatsioonile, eriti toodete ja teenuste osas. Kui kõigi Balti riikide ettevõtted seavad esikohale toote ja teenuse arenduse, siis erinevalt Eestist plaanivad Leedu ja Läti ettevõtted ka märkimisväärselt suurendada oma protsesside automatiseerimist,» märkis Aljas.

Tagasi üles