200 MILJONIT Kui palju maksab Eesti kaitsmine päevas või tunnis? (6)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti kaitsmine on kulukas, kuid paraku pole kaitsekulude tõstmisele alternatiivi.
Eesti kaitsmine on kulukas, kuid paraku pole kaitsekulude tõstmisele alternatiivi. Foto: Eesti Kaitsevägi

Sõjapidamine on üks suur logistiline operatsioon ja kui asjad pole Excelis korras, siis piltlikult öeldes ei jää me mitte lahinguväljal teiseks, vaid ei kvalifitseeru isegi finaalvõistlusele. Sestap on ka Eesti kaitseväes kokku löödud, kui palju läheb maksma Eesti kaitseväele üks lahingupäev ja -tund.

Eesti sõjandusajakirjas Sõdur ilmus põhjalik artikkel kaitseministeeriumi valitsemisala haldussuutlikusest ja eelarveliste vahendite kasutamisest. Kuna eelmisel nädal kerkis päevakorda nn 1,6 miljardi euro teema, siis annab see artikkel kaudselt aimu, kuhu sõjapidamises need miljardid lähevad.

Kaitseväes on kokku löödud, et 43 700 võitleja suuruse kaitseväe ühe lahingupäeva kogumaksumus on 200 miljonit eurot. Kuna lahingud käivad 24/7, siis on ühe lahingutunni hinnalipik 8,3 miljonit. Sellest umbes kolmveerand moodustab laskemoon ja ülejäänu varustuse taastamine, purunenu remontimine, toit, palgakulu jne. Kui seda võrrelda 2023. aasta süsteemisisese võimega rahuajal, siis sõjaaegne vajadus on vähemalt 16 korda suurem.

Tagasi üles