Pank avaldab numbrid: Eestis on renoveerimine oluliselt kallim kui mujal

BNS
Copy
Maja renoveerimine, pilt on illustratiivne
Maja renoveerimine, pilt on illustratiivne Foto: Tairo Lutter

Luminori Baltikumi eraisikute panganduse juht Tanel Rebane tõdeb, et kuigi renoveerimist vajav kodu võib paista esmapilgul soodsam, tuleks kindlasti mõelda sellele, kas renoveerimisele kuluv raha-, aeg- ja energia kokkuvõttes ära tasub, sealjuures on Eestis remondi tegemine ligi 20 protsenti kulukam kui näiteks Lätis või Leedus.

Rebane ütles, et renoveerimist vajav kinnisvara on enamasti müügis madalama hinnaga, mis muudab selle ostjale taskukohasemaks ja atraktiivsemaks – renoveerimata korter on üldjuhul umbes 20–30 protsenti odavam kui renoveeritud. «Õige otsuse tegemiseks on siiski oluline arvestada kinnisvara kogumaksumust, sealhulgas kõike seda aega ja raha, mis kulub vajalike remondi- ja parandustööde tegemiseks,» ütles Rebane pressiteates ning lisas, et eelnevalt tasuks läbi kalkuleerida ka erinevad finantseerimisvõimalused ehk kas ostuks ja renoveerimiseks läheb tarvis kodulaenu, remondilaenu või tuleb kombineerida mõlemat.

Ta märkis, et kinnisvara valides saab klient küll visuaalselt hinnata selle tehnilist seisukorda, kuid seda, kui tõsiseid remonditöid on vaja teha ja kui palju täpselt nende tööde kogumaksumuseks kujuneb, on ilma eksperdi abita keeruline hinnata. Rebane nentis, et iga elamispinna maksumusele tuleb individuaalselt läheneda, kuid üldjuhul on kõige taskukohasem osta kodu, mis vajab peamiselt kosmeetilisi parandusi või on pea täiesti ideaalkorras.

Tagasi üles