Energiahiiu juht: Baltikumil on probleem - elektrit ei jätku

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Latvenergo juhatuse esimehe Mārtiņš Čakste sõnul on kõrgete elektrihindade taga elektrienergia defitsiit. Ainukene lahendus selle leevendamiseks oleks taastuvenergia arendamine.
Latvenergo juhatuse esimehe Mārtiņš Čakste sõnul on kõrgete elektrihindade taga elektrienergia defitsiit. Ainukene lahendus selle leevendamiseks oleks taastuvenergia arendamine. Foto: Mihkel Maripuu

Läti energiahiid Latvenergo tegutseb juba 11 aastat tütarettevõte Elektrum Eesti kaudu Eesti turul. Nüüd plaanib kontsern teha siin jõulise arenguhüppe, investeerides nii päikese- kui tuuleparkidesse ning samuti alustab ettevõte Eestis ambitsioonika elektriautode laadimispunktide võrgustiku rajamist.

Neljapäeval avas Elektrum Eesti Lüganusel 7 MW võimsusega päikesepargi, mille prognoositud elektritootmine aastas võrdub umbes 1500 keskmise kodutarbija tarbimismahuga. Elektrum Eesti kuulub Latvenergo Gruppi, mis on Euroopa üks suuremaid ja Baltikumi kõige suurem energiatarnija ja rohelise energia tootja. Kontserni ettevõtted teenindavad Baltikumis kokku 800 000 klienti ja 60 protsenti kontserni energiatootmisest pärineb taastuvatest energiaallikatest.

Latvenergo juhatuse esimees on Mārtiņš Čakste tõdes, et Latvenergo rohelise energia portfellis moodustab Lüganuse päikesepark imeväikese osa, sest tänu hüdroenergiale on Latvenergia Euroopa suuruselt kolmas roheenergia tootja. Tulevikuplaanid on ettevõttel aga veelgi ambitsioonikamad – 2030. aastal plaanib ettevõte toota juba 2,3 gigavatti rohelist energiat.

Tagasi üles