Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Ragn-Sells lahendab uue purustusliiniga vanarehvide probleemi

Copy
Uus rehvipurustuse tootmisüksus T2O.
Uus rehvipurustuse tootmisüksus T2O. Foto: Rene Lutterus

Ragn-Sells käivitas reedel Lääne-Virumaal Kunda tööstuspargis uue rehvipurustuse tootmisüksuse T2O, mis suudab pressida kõik Eesti vanarehvid kummipuruks, millest Enefit Power toodab õli, potentsiaalset toorainet plasti- ja rõivatööstustele.

Eestis tekib aastas umbes 15 000 tonni vanarehvi, millele suures osas ei ole siiani leitud mõistlikku taaskasutuslahendust. Näiteks teatas seni rehvide taaskasutusega tegelenud tootjavastustusorganisatsioon, et eelmisel aastal saadeti 44 protsenti Eestis kogutud rehvidest tuhandete kilomeetrite kaugusele Indiasse, kus need väidetavalt taas rehvideks ümber töödeldi. Samuti on vanarehve seni kasutatud plokkidena karjääride ja tee-ehituses või lihtsalt maha maetud ning veel mujalgi, millel on vähe seost taaskasutusega.

Selline viis vanarehvide probleemi lahendamiseks ei rahuldanud mitut Eesti rehvimüüjat, mistõttu otsustasid Ragn-Sells ja Enefit Power seljad kokku panna, et lahendada aastatega süvenenud probleem. Selle tulemusena pandi Kundasse püsti Eestis ja kogu Balti regioonis esimene vanarehvide purustusliin T2O, mis lahtikirjutatult ja tõlkes tähendab rehvid õliks (Tyres to Oil).

Tagasi üles