Päevatoimetaja:
Sander Silm

UURING PALJASTAB Ravimitöösturid sunnivad riikidele peale salajasi kokkuleppeid

Copy
Ravimid
Ravimid Foto: IMAGO / Felix Schlikis / Scanpix

Investigate Europe´i mahukas uuring paljastab, et suured ravimistöösturid sunnivad riikidele peale salajasi kokkuleppeid, mille tulemusena võivad konkreetsete ravimite hinnad riikide osas märkimiväärselt erineda, sealjuures maksavad suurriigid sageli ravimite eest märksa vähem kui väikesed.

Uuringu läbibiijad tõdevad, et vähki või teistesse tõsistesse haigustesse haigestunud patsiendid ei mõista sageli, et nende saatus võib sõltuda salajastest hinnakokkulepetest, mille sõlmivad riigiametnikud ja farmaatsiajuhtkonnad. «Läbirääkimised on täiesti salajased. Kõik toimub kinnistes ümbrikutes, mis liiguvad allkirjadega käest kätte,» paljastas ühe keskmise suurusega EL-i riigi läbirääkija. «Me ei pane seda isegi oma elektroonilistesse süsteemidesse, sest me ei taha, et meie süsteeme haldav lepingupartner sellele juurdepääsu omaks.»

Riigid arvavad, et nad teevad nende salatehingutega suuri sääste, kuid tegelikult pannakse nad vastamisi teistega, teadmata, kui palju teised tegelikult maksavad. Nii maksavadki riigid hoolimata allahindlustest sageli ülemäära kõrgeid tasusid elupäästvate ravimite eest, või ei pääse neile üldse ligi, leidis  uuriva ajakirjanduse ühenduse Investigate Europe´i ja selle partnerite kaheksakuuline uurimine.

Investigate Europe on 2016. aastal asutatud erinevate riikide ajakirjanikke hõlmav uuriva ajakirjanduse ühendus. Eestist panustas selle konkreetse artikli valmimisse ka Eesti Ekspress.

Tagasi üles