Päevatoimetaja:
Angelina Täker

PROGNOOS Eesti Pank: majandus hakkab taastuma, ent ebakindlus on suur

Copy
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Joosep Pank

Eesti Panga värske majandusprognoosi kohaselt pöördub majandus käesoleva aasta teises pooles kasvule, mida toetavad nõudluse taastumine välisturgudel, kodumajapidamiste ostujõu paranemine ja tööturu tugevus, ent siiski on prognoosis endiselt ebakindlust ja seda eriti geopoliitiliste pingete tõttu.

Eesti Panga sõnul esimeses kvartalis langus küll jätkus, kuid järjest enam hakkas ilmnema märke olukorra paranemisest. Seni enim kannatanud haru ja majanduse käekäigu seisukohalt väga kaaluka töötleva tööstuse tootmismahu vähenemistrend on lõppenud ning kaubaekspordi maht pöördus aasta alguses kasvule. Ettevõtete hinnang eksporditellimustele ja konkurentsivõimele välisturgudel on muutunud positiivsemaks, mistõttu jõuab ühes välisturgude oodatava väljumisega madalseisust kindlamale alusele ka Eesti ekspordi kasvuväljavaade. Lisaks piiriülesele kaubandusele panustab majanduskasvu ka suurenev sisenõudlus, seda peamiselt tänu inimeste ostujõu kosumisele ning tööturu vastupidavusele.

Keskpank leiab ka, et paljud tingimused on muutunud majanduskasvu toetavamaks. Eksporti toetab soodsamaks muutunud vahetuskurss euro ja Skandinaavia valuutade vahel ning sealsed turudki on aasta alguses seni prognoositust kiiremini kosunud. Ettevõtete edenemist ja seeläbi ka majanduse kasvu tervikuna soodustavad veel ka odavnenud toormed, energia hinnalangus ja tarneprobleemide vähenemine. Tööjõukulude kiire kasv on rahunemas, mis võimaldab hinnakasvul ka edaspidi jätkata aeglustuval kursil.

Tagasi üles