Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Tesla aktsionärid jagelevad Elon Muski gigatasu üle

Copy
Elon Musk 2022. aasta märtsis Saksamaal Berliini lähedal asuva gigatehast avamas.  
Elon Musk 2022. aasta märtsis Saksamaal Berliini lähedal asuva gigatehast avamas.  Foto: Christian Marquardt/Pool

Neljapäeval, 13. juunil peavad Tesla aktsionärid otsustama, mis saab tegevjuht Elon Muski kompensatsioonipaketist ehk töötasust, mida ei saa nimetada isegi mitte enam hiigel-, vaid pigem gigasuureks, nagu Musk tavatseb nimetada​ Tesla tehaseid.

Kulissidetagune võitlus kompensatsioonipaketi üle, mille väärtus on hinnanguliselt 47 miljardit dollarit, käib juba vähemalt pool aastat. Tesla aktsia hinna tipphetkel oli kompensatsioonipaketi väärtus 56 miljardit dollarit.

47 miljardit dollarit on enam kui Eesti sisemajanduse kogutoodang.

2018. aastal kiitsid Tesla aktsionärid heaks Muski kompensatsioonipaketi, mis seadis tegevjuhile mitu eesmärki, teiste hulgas saavutada ettevõtte 650 miljardi dollari suurune turuväärtus, mis oli toona üle kümne korra suurem Tesla toonasest turuväärtusest, mis oli siis 59,4 miljardit dollarit.

Aktsionärid kiitsid heaks 12 vahe-eesmärki, mis kõik tuli saavutada, enne kui Musk kogu kompensatsioonipaketi kätte saaks. Kokku peaks ta toonase otsuse kohaselt saama 303 miljonit aktsiat.

Juba toona, mil optsioonide väärtus oleks olnud 2,3 miljardit dollarit, oli tegemist suurima kompensatsioonipaketiga, mida ükski USA börsiettevõtte juht kunagi saanud on. Paketi suurus viitas, kui väikeseks peeti võimalust, et Tesla püstitatud eesmärgid tõesti saavutab.

Kuid tänu elektriautode buumile, mille Tesla osaliselt ise ka tekitas, saavutas ettevõte eelmisel aastal kõik eesmärgid ning toonase lepingu kohaselt peaks Musk aktsiad kätte saama.

Tagasi üles