Päevatoimetaja:
Angelina Täker

EVEA eurovalimistest: rohepööre võib pidurduda (1)

Copy
EVEA president  Ille Nakurt-Murumaa.
EVEA president Ille Nakurt-Murumaa. Foto: Herman-Erik Isop

EVEA hinnangul on EP valmistulemustest suurima mõjuga roheliste kehv tulemus. Nimelt võib see kaasa tuua suunamuutuse või aja mahavõtmise rohepöörde eesmärkides või lausa roheleppe lahti võtmise.

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni presidendi Ille Nakurt-Murumaa sõnul pole välistatud, et rohe-eesmärgid sõnastatakse uuesti ning pikast majanduslangusest hirmutatuna võivad liikmesriikide survel uued eesmärgid olla märksa tagasihoidlikumad.

«Ettevõtjate vaates poleks sellel võib-olla väga vigagi aga samas keskkonnahoid on meie jaoks oluline väärtus ja keskkonna arvelt ei tahaks majanduskasvu,» nentis ta.

Parempoolsete võit ja liberaalide mõju vähenemine on tegelikult juba mõnda aega toimunud protsessi jätk. Alates koroonakriisi puhkemisest on EL liikmesriikides protektsionism järjest enam maad võtnud ning igaüks üritab ennast ja oma majandust «sissetungijate» ehk teiste EL riikide ettevõtete eest kaitsta.

«Suurima muutuse võib parempoolsete mõju suurenemine kaasa tuua julgeolekupoliitikas – kui EL suured liikmesriigid tõmbavad tagasi Ukraina toetamise ja EL ühise julgeoleku tagamise idee osas, siis meie julgeolek muutub tublisti ebakindlamaks,» selgitas Nakurt-Murumaa. «See omakorda tähendab vähem investeeringuid Eestile, kõrgemaid intresse ning EL ühisturul konkurentsiolukorra halvenemist meie ettevõtete jaoks.»

Kokkuvõttes ollakse EVEA-s tema sõnul mõõdukalt murelikud ning püütakse kindlasti ka uue parlamendikoosseisuga koostööd teha ja oma EL katusorganisatsioonide kaudu EL majanduspoliitikas kaasa rääkida ning väikesete ja keskmiste ettevõtete huvisid kaitsta.

Tagasi üles