Mertsina eurovalimistest: muudatuse Euroopa poliitikasse võib tuua hoopis Trumpi USA presidendiks valimine

Erkki Erilaid
Copy
Tõnu Mertsina.
Tõnu Mertsina. Foto: Tairo Lutter

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina hinnangul näitasid EP valimistulemused, et paljud eurooplased ei ole rahul kontinendi välispoliitika ja majanduse olukorraga.

Mertsina ütles, et kuigi parempoolne ja paremäärmuslik poliitika võitis Euroopa Parlamendis kohti ja rohelised kaotasid, kindlustasid tsentristid oma enamuse. «Samas näitasid need valimistulemused, et paljud eurooplased ei ole rahul Euroopa välispoliitika ja immigratsiooni, majanduse olukorra ja kliimaeesmärkide täitmise kuludega,» ütles ta.

Sellega tuleb Euroopa Komisjonil ja parlamendil Mertsina sõnul arvestada. Paremäärmuslike parteide surve muutub mitmetes teemades tugevamaks, kuid see, kas nad suudavad oma huvid kasvõi osaliselt läbi suruda, sõltub koostööst omavahel ja ka teistega, mis on kindlasti neile väljakutse. Kuna Euroopa jätkab ilmselt kaitsekulutuste suurendamisega, toob see kaasa nende rahastamise ja riigirahanduse vastupidavuse teema.

«Suurema muudatuse Euroopa poliitikasse võib tuua hoopis Donald Trumpi presidendiks tagasivalimine. Rohelised kaotasid parlamendis küll kohti, mis andis rohkem jõudu parempoolsetele kliimaeesmärkide täitmise vastu tegutsemiseks, kuid suur osa Euroopa roheleppega seotud kokkuleppeid on juba paigas ja ka tsentristid peaksid seda lepet toetama.»

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles