Päevatoimetaja:
Sander Silm

AINULT EESTIS Mees maksis 5000 eurot võlast tagasi, aga võlg kasvas 6000 euro võrra (2)

Copy
Eestis on võlaorjusse sattunud kümned tuhanded inimesed. Võlanõustajad toonitavad, et lahendamatuid olukordi pole olemas ja alati tasub oma murega pöörduda spetsialisti poole.
Eestis on võlaorjusse sattunud kümned tuhanded inimesed. Võlanõustajad toonitavad, et lahendamatuid olukordi pole olemas ja alati tasub oma murega pöörduda spetsialisti poole. Foto: Liis Treimann

Eestis kuulutati möödunud aastal välja 830 füüsilise isiku pankrot, kuid mida üldse tähendab inimesele pankrotimenetlus? Kas see on igavene põlemine puhastustules või võimalus alustada oma elu uuelt lehelt?

Mõni aasta tagasi oli Madis jõudnud seisu, kus ta oli silmitsi tuhandete eurode suuruse kiirlaenude koormaga. Küsimusele, miks ta need laenud võttis, vastas ta nüüd, et see oli nii lihtne. Mis edasi saab, sellele ta tookord ei mõelnud. Kuid ühel hetkel oli ta sunnitud siiski oma elus revisjoni ette võtma ja sealt avanev pilt oli trööstitu.

Maksmata laenud olid jõudnud juba kohtutäituri kätte, kus summad ulatusid kümnetesse tuhandetesse eurodesse. Madis maksis laene tagasi igakuisest töötasust ja sõna otseses mõttes kõhu kõrvalt. Kui ta oli aga ajapikku täiturile üle kandud 5000 eurot, sai ta aasta lõpus aruande oma allesjäänud kohustustest. Siis tabas teda tõeline ehmatus. Selgus, et täitur oli teenindanud vaid ühte laenu, kuid teiste laenude viivised jätkasid kasvamist. Tulemus: pärast 5000 euro maksmist oli kohustuste summa kasvanud 6000 euro võrra. «Mul tekkis täielik lootusetuse tunne, sest see oli nulliring – mida rohkem ma maksan, seda suuremaks võlasumma muutub,» meenutas ta. Madise sõnul ulatusid tema võetud laenud 15 000 euro piiridesse, kuid tagasi maksis ta kordades enam. «Räägime siin ikka kümnetest ja kümnetest tuhandetest,» lisas ta.

Tagasi üles