Alustavale ettevõtjale: kuidas tekitada oma ärile koduleht ja hoida IT-teenused turvalised?

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Lisa Fotios / Pexels

Esimest korda ettevõtlusega kätt proovides võib seista silmitsi mitme takistusega – kuidas meelitada endale kliente, luua koduleht või maksta palka? Iga töö jaoks erineva inimese palkamise asemel võiks vaadata, milliseid ülesandeid saab delegeerida pankadele, telekomiettevõtetele või teistele teenusepakkujatele.

Ettevõtlusega alustamine nõuab palju planeerimist. Esmalt tuleb välja mõelda pakutavate teenuste või toodete täpne sisu, seejärel leida kliendid, koostada äri- ja turundusplaan ning õppida selgeks raamatupidamise põhireeglid. Positiivsena on Eestis muudetud ettevõtte loomise protsess äärmiselt lihtsaks, kusjuures Eesti e-residendile kuulub isegi kõige kiiremini registreeritud ettevõtte maailmarekord. Sama lihtsuse põhimõtet rakendavad ka Eesti teenusepakkujad, kes soovivad ettevõtjate elu teha võimalikult muretuks.

Näiteks saavad ettevõtjad kasutada LHV ja SEB pangas palgamakseteenust, mis deklareerib palkadelt tööjõumaksud automaatselt e-Maksuametis, ilma et ettevõtja peaks ise TSD-deklaratsioonidega tegelema. LHVs saab lisaks kasutada ettevõtluskontot, millel paberimajandus täielikult puudub ning maksuarvestus on automaatne.

Pangad pole ainsad – ka telekomiettevõtted pakuvad üha enam teenuseid, mis lihtsustaksid ettevõtja igapäevatööd. «Näiteks on IT-kauge ettevõtja esimene murekoht tavaliselt kodulehe või veebipoe loomine ja haldamine. Kuna erinevaid teenusepakkujaid on palju, võib esialgne valik silme eest kirjuks võtta. Seetõttu pakub Tele2 koos Veebimajutusega lahendust, millega saab registreerida enda ärile meelepärase domeeni, luua usaldusväärsed e-posti aadressid ning seada üles Wordpressi või Voogi sisuhaldussüsteemil kodulehe. Sama teenuse kaudu saab luua oma toodetele ka lihtsama veebipoe,» ütles Tele2 ärikliendi erilahenduste ja IT teenuste juht Janek Jaago.

Äri eduka alguse järel tekib ettevõtjal tavaliselt vajadus IT-teenuste haldamiseks. Haldamine võib puudutada näiteks seadmeid, andmete pilvevarundust või turvasüsteeme. Alustava ettevõtja jaoks on kõikide IT-lahenduste märkamatu toimimine äärmiselt oluline, sest rikked võivad vähendada uute klientide usaldust. Samas võib kõikide teenuste haldamine kasvada õige pea üle pea. «Ükski ettevõtja ei saa olla tegevjuht, raamatupidaja ja IT-spetsialist ühes isikus. Seetõttu on mõistlik osta IT haldamine sisse usaldusväärselt partnerilt, kes aitaks lahendada tekkivaid probleeme ning toetada ettevõtte äritegevust,» sõnas Jaago.

Veebiturvalisusele tasub tähelepanu pöörata

Ettevõtte kasvades muutub üha olulisemaks ka turvalisus. Näiteks Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) ja statistikaameti korraldatud uuringust selgus, et Eesti väikese ja keskmise suurusega ettevõtted (VKEd) pööravad küberturvalisusele oluliselt vähem tähelepanu kui suurfirmad ning võivad seetõttu langeda kergemini ka küberrünnete ohvriks. Kahjuks reageeritakse probleemidele alles siis, kui rünnak on juba toimunud. «Küberturvalisuse puhul on ennetus parim ravi. Seda eriti alustavate väikeettevõtjate jaoks, kellel pole enamasti kogutud rahalist puhvrit, et rünnakute tagajärgedega tegeleda,» ütles Jaago.

Tele2 pakub ettevõtetele turvalisust tagavaid teenuseid, näiteks tulemüüri ja VPNi, mis tagab tõhusa, automatiseeritud ründetõkestuse ning loob kõik võimalused mugavaks kaugtööks. Lisaks on võimalik võtta ettevõttele lunavara- ja viirusetõrje Bitdefender, mis blokeerib viirused, cryptolocker pahavara ja pakub kaitset rünnakute eest ning Digikaitse ja DDoS kaitse teenuseid. Ettevõttele, kelle jaoks on küberturve äärmiselt oluline, sobib lisaks küberturbe analüüs, mis annab ülevaate IT-taristu turvalisuse hetkeolukorrast ning mille käigus selgitatakse välja ettevõtte küberturbe küpsusaste koos soovitustega, kuidas seda tõsta.

«Ettevõtlusega alustamine on põnev ja väljakutserohke teekond, mida võiksid kõik vähemalt kord elus proovida. Samas tasuks meeles hoida, et üksinda tegutsemine võib kiiresti viia läbipõlemiseni ja seetõttu tasuks enne uurida, milliseid teenuseid saaks mõnele usaldusväärsele partnerile üle anda, et ise ettevõtte põhitegevusele keskenduda,» lisas Jaago.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles